Archief
Fred van der Ende

Fred van der Ende

Concordia (Den Haag) in beeld als locatie voor popmuseum RockArt

Het roemruchte zalencentrum Concordia aan het Hoge Zand in het centrum van Den Haag is in beeld als plek waar het popmuseum RockArt kan worden gevestigd, meldt mediapartner Omroep West. Het museum zit nu nog in Hoek van Holland, maar wil al jaren graag een groter pand, het liefst in de popstad Den Haag.

Deze zomer worden de voor- en nadelen van vestiging op deze plek onderzocht door het museum en de gemeente. In het centrum, de Binckhorst en op Scheveningen wordt ondertussen ook nog verder gekeken naar een tweede mogelijke locatie. Vanaf september wordt dan onderzocht welke locatie het beste is. Dat heeft de gemeente Den Haag woensdag bekendgemaakt.

Volgens wethouder Joris Wijsmuller is er de afgelopen maanden intensief met RockArt samengewerkt om de eisen op papier te zetten, een plan van aanpak te maken en de exploitatie uit te werken. "Den Haag heeft als popstad een roemrucht verleden en heden. Mooi dat de vestiging van RockArt als popmuseum in Den Haag nu echt concreet wordt", aldus de wethouder in een verklaring.

Positief

Ook het projectteam RockArt zelf heeft vertrouwen in de ontwikkelingen. Directeur Jaap Schut laat weten dat de verhuizing naar Den Haag 'in een volgende fase is gekomen'. Volgens hem zijn de vooruitzichten positief en heeft het museum 'er alle vertrouwen in dat dit goed gaat komen'.

Bij de bespreking van de gemeentelijke begroting over 2017 sprak een meerderheid van de gemeenteraad zich ook al uit over de komst van het popmuseum naar Den Haag.

Geestelijke verheffing

Theater Concordia ging in september 2015 failliet, na onder meer een conflict met de gemeente Den Haag over een huurschuld. Het gebouw was alom bekend. Zo werden er tal van conferenties en politieke bijeenkomsten gehouden. In 1897 werd, in opdracht van de 'Haagse Ambachtsvereeniging', de eerste steen gelegd voor de sociƫteit Concordia, die moest bijdragen aan de geestelijke verheffing van de arbeider.