Archief
Omroep West

Omroep West

Puinbergen asbestafval in Poeldijk

Langs een bouwplaats van ontwikkelingsbedrijf de Westlandse Zoom aan de Paul Captijnlaan in Poeldijk liggen puinbergen met asbest. Uit onderzoek van mediapartner Omroep West blijkt dat het gaat om stukken asbestcement.

De puinbergen an de rand van de wijk Poeldijkerhout liggen er volgens omwonenden al maanden. Ontwikkelingsbedrijf de Westlandse Zoom (OBWZ) is eigenaar van de grond en bouwt op het terrein 190 woningen. Sandra Moerman, woordvoerder van OBWZ, geeft toe dat er asbest in het puin zit en dat de grond eerder afgevoerd had moeten worden.

"We hebben vlak voor de bouw van start ging een gedempte sloot ontdekt en die is leeggehaald. De grond is gekeurd en bleek asbest te bevatten", legt Moerman uit. "De grond had afgevoerd moeten worden, maar dat is niet gebeurd". De grond is vervolgens langs het fietspad van de Paul Capteinlaan gestort. Een plek waar talloze mensen dagelijks fietsen en hun hond uitlaten.

'Niet gevaarlijk'

Volgens het ontwikkelingsbedrijf is er geen gevaar voor mens en dier. "Het gaat om zogenoemd gehecht asbest. De plaatjes zijn niet gevaarlijk zolang je er niets mee doet". Volgens de Westlandse Zoom gaat de afvoer van de grond nu snel gebeuren. "We doen woensdag melding bij de Omgevingsdienst. Er komt dan folie over de puinbergen heen en er worden hekken omheen gezet. Eind volgende week wordt de grond afgevoerd", zegt Moerman.

Inademen van asbestdeeltjes kan schadelijke gevolgen hebben, zoals longziektes en longkanker. Oude onbeschadigde asbestplaten vormen geen gevaar, zolang ze in goede staat verkeren. Zodra je de platen gaat breken of erin gaat boren of snijden, komen asbestdeeltjes vrij.

Categorieen:
Poeldijk Westland Algemeen