Archief
Archieffoto Bas Booister

Archieffoto Bas Booister

Waarschijnlijk geen lijstverbinding meer bij gemeenteraadsverkiezingen

Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen kunnen partijen zeer waarschijnlijk geen lijstverbinding meer aangaan. Dat is het gevolg van een wetsvoorstel dat een meerderheid heeft gekregen in zowel de Tweede als Eerste Kamer. Door een lijstverbinding met een andere partij aan te gaan, maakt een partij kans op een extra zetel.

Bij de afgelopen verkiezingen deden in Maassluis het CDA en de ChristenUnie mee met een lijstverbinding. Daardoor kon de ChristenUnie met 'slechts' 886 stemmen op een tweede zetel rekenen, terwijl D66 een stuk dichterbij een tweede zetel was met 1.042 stemmen. Die laatste partij heeft er nu maar een en dat systeem vinden veel partijen in het parlement dus oneerlijk en niet transparant voor de kiezer.

In Westland en Midden-Delfland zijn er in de afgelopen jaren geen lijstverbindingen geweest. Wel deden PvdA Westland en GroenLinks Westland onder eenzelfde naam (Progressief Westland) mee met de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Bij de aankomende verkiezingen is dat niet het geval en staan de partijen op een aparte lijst.

Volgens de NOS zijn de lijstverbindingen bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart al waarschijnlijk niet meer mogelijk. Een motie om inwerkingtreding van de wet uit te stellen tot na die verkiezingen, haalde het niet. Ook bij de andere verkiezingen houdt de lijstverbinding op te bestaan.