Archief

Bestuur Bartholomeus: 'Alles concentreren in en rondom kerkcomplex'

Het bestuur van de Poeldijkse Bartholomeusparochie wil het kerkcomplex aan de Voorstraat tot het kloppende hart maken voor alle culturele, maatschappelijke en sociale activiteiten in het dorp. Consequentie is dan wel, dat er geen toekomst meer is voor zalencomplex De Leuningjes.

Dat zijn de belangrijkste aspecten van een plan dat woensdagavond tijdens een commissievergadering van de Westlandse gemeenteraad is gepresenteerd. "Zoals bekend mag worden verondersteld, is deze kerk te groot en te kostbaar geworden voor exclusief kerkelijk gebruik, wat een bedreiging is voor dit gemeentelijk monument", aldus architect Karien van Velsen die namens het bestuur de presentie verzorgde.



Meerdere combinaties van zalen

De pastorie bij de kerk is naar verhouding bijzonder groot. Zowel de begane grond en de eerste etage kunnen zalen herbergen. Diverse algemene voorzieningen, zoals keuken en sanitair, bevinden zich tussen de pastorie en de kerkzaal en kunnen daardoor gezamenlijk gebruikt worden.

De kerk zelf kan in drie delen worden opgesplitst: een gedeelte dat enkel voor liturgische vieringen gebruikt wordt, een te overdekken ruimte voor kleinere en middelgrote evenementen en een tussenliggende ruimte die zowel liturgisch als multifunctioneel gebruikt kan worden. Deze drie delen zijn dankzij verrijdbare wanden in meerdere samenstellingen te combineren.



Levensvatbaarheid

Verder werd door de architect gemeld, dat de provincie Zuid-Holland door een "gerenommeerde adviesbureau" de plannen van de parochie financieel heeft laten doorrekenen. De conclusie is, dat "hier een fantastisch sociaal, cultureel centrum kan worden gerealiseerd met een aanvaardbare kostprijs voor de lokale verenigingen en organisaties", zo werd gesteld. "Echter Poeldijk is te klein voor meerdere van deze faciliteiten. Het is qua levensvatbaarheid niet én-én, maar óf-óf", werd daar aan toegevoegd.

Aanbod gedaan

Het parochiebestuur heeft aan verenigingen in Poeldijk en aan de gemeente het aanbod gedaan om per direct een groot deel van het kerkgebouw beschikbaar te stellen voor toneel, muziek en culturele activiteiten. Ook het tijdelijk aanbrengen van een toneelvloer en andere aanpassingen zijn mogelijk. "Dit kan volgens ons tegen maatschappelijk verantwoorde kosten worden gerealiseerd", aldus het bestuur.

Categorieen:
Poeldijk Westland Politiek