Archief

B en W Westland tegen gemeenteraad: 'Laten we De Leuningjes vergeten'

De kosten voor het opknappen van zalencomplex De Leuningjes in Poeldijk zijn dermate hoog, dat B en W van Westland van dat herstel willen afzien. Daarmee gaat het college in tegen de strekking van een motie die door de gemeenteraad is aangenomen. B en W zien een andere oplossing en vragen de gemeenteraad om de motie "in heroverweging te nemen".

Er zijn nieuwe berekeningen gemaakt over de kosten van het opknappen van twee grote zalen van De Leuningjes. Als de zalen zeer eenvoudig worden opgeknapt, praat je al snel over meer dan zeven ton, zo blijkt uit een brief van B en W aan de gemeenteraad. In plaats daarvan zouden organisaties die noodgedwongen zijn uitgeweken, voor naar schatting 12.000 euro per jaar gecompenseerd kunnen worden.

Gebruikers

De gemeente heeft opnieuw geïnventariseerd hoe de voormalige gebruikers er nu bij zitten. Een grootgebruiker als de Katholieke Bond van Ouderen wil best blijven zitten, waar deze nu zit. Het enige vraagteken is het gegeven, dat die locatie - restaurant Vrienden - te koop staat. Omdat de gemeente nog wel meer mogelijkheden zit in deze locatie in de Voorstraat, onderzoekt zij nu de mogelijkheden om Vrienden te gaan exploiteren.

Brief

In de brief aan de gemeenteraad staat het volgende: "Wat het college betreft, zou de aanpak van het voorzieningenniveau in Poeldijk vanaf nu alleen nog gericht moeten zijn op het uitwerken van een plan voor cultureel-maatschappelijke voorzieningen in en rondom het centrum van Poeldijk. Het gebruik van De Leuningjes past daar niet meer bij, zoals onder meer naar voren kwam in het rapport van de initiatiefgroep Hart van Poeldijk. Wij geven u dan ook mee, de desbetreffende motie in heroverweging te nemen."

Over een tijdelijk alternatief in het pand van restaurant Vrienden, stelt het college: "De verschillende exploitatiemogelijkheden moeten nog worden onderzocht, maar gezien de centrale ligging van het pand, lijkt het ons de beste optie als tussenstap richting de verdere verlevendiging van het centrum van Poeldijk."

Impasse

De twee grote zalen van De Leuningjes zijn sinds oktober 2015 dicht wegens een destijds geconstateerde asbestbesmetting. De sanering daarvan is begin april dit jaar afgerond, maar sindsdien verkeert de kwestie in een impasse. Komende woensdag staat De Leuningjes weer op de agenda van een commissievergadering van de gemeenteraad.

Categorieen:
Poeldijk Westland Politiek