Archief
Fred van der Ende

Fred van der Ende

Westland aast op start verkenning corridor A4-Veilingroute-A20

De gemeente Westland hoopt dat er nog voor het einde van dit jaar een besluit komt om een verkenning uit te voeren naar een goede verbinding van rijksweg A4 via de Veilingroute naar rijksweg A20. Dit blijkt uit de maandagochtend gepresenteerde Voortgangsrapportage van het college van B en W.

Inzet van dat onderzoek zou moet zijn, dat de Veilingroute over de gehele afstand dubbele rijstroken krijgt. Bij deze zogeheten corridor gaat het om een investering van naar schatting 170 miljoen euro , waarvan 10 procent voor rekening van de gemeente Westland komt.

School-thuisroutes

Van de oorspronkelijke 212 knelpunten uit het school-thuisrouteproject zijn inmiddels 198 knelpunten aangepakt. De laatste 14 maatregelen zijn momenteel integraal in voorbereiding en worden dit jaar uitgevoerd.

Voor de komende periode staan onder meer de herinrichting Boerenlaan ('s-Gravenzande) en aanleg van de rotonde Zijtwende (De Lier) op het programma. Die rotonde kost circa 3 miljoen euro. Daarnaast wordt ingezet verbetering van de verkeersveiligheid van onder meer de Opstalweg in Naaldwijk (ruim 1 miljoen euro), de Kasteelweg in De Lier en de Kerkstraat in Kwintsheul. In totaal is met deze projecten een investeringsbedrag gemoeid van 5,5 miljoen euro.

Burgerparticipatie

De gemeente blijft inzetten op het stimuleren van zoveel mogelijk betrokkenheid van de inwoners bij de veiligheid in de samenleving. De stand van zaken was eind 2016 als volgt:

* Burgernet: verder gestegen naar 9.135 deelnemers;

* Buurtpreventie: 405 deelnemers (verdeeld over tien verenigingen);

* Whatsappgroepen: in totaal circa 3.000 deelnemers;

* Telefooncirkels: totaal aan deelnemers naar schatting 1.000.

Groen

De huidige gemeentehuislocatie in Naaldwijk wordt na de verhuizing naar het nieuwe pand aan de Verdilaan tijdelijk ingericht voor parkeren en groen. Hiermee is volgend jaar naar schatting een bedrag gemoeid van 400.000 euro. "De definitieve inrichting is aan het nieuwe gemeentebestuur", schrijven B en W in de voortgangsrapportage, indachtig de raadsverkiezingen in 2018.

Bij de start van de huidige coalitie in 2014 werd onder meer als speerpunt gekozen dat voor iedere gekapte boom in Westland minimaal twee nieuwe bomen worden geplant. In totaal zijn er sinds die tijd 1.514 bomen gekapt en zijn er tot nu toe in totaal 3.143 bomen voor in de plaats gekomen.

Aardgasvrije wijken

De gemeente Westland is mede-ondertekenaar van de zogeheten GreenDeal 'Aardgasvrije wijken'. Om hier daadwerkelijk invulling aan te geven, wordt nu onderzocht of het haalbaar is om van het Westerhonk in Monster een aardgasvrije wijk te maken. Daarnaast wordt bekeken of diverse nieuwbouwwijken in aanmerking komen om aardgasvrij te worden.

Subsidie duurzaamheid

Voor sport- en andere verenigingen kent Westland al enkele jaren een subsidieregeling voor duurzame investeringen op het gebied van energie, bij voorbeeld zonnepanelen en led-verlichting.

In de periode van maart 2014 tot en met januari 2017 is 51 procent van het begrote budget van 500.000 euro aan subsidies toegekend. Er zijn 45 aanvragen gehonoreerd. "Wij blijven de regeling via verschillende kanalen onder de aandacht brengen van de doelgroep", aldus B en W. "De inspanningen zijn erop gericht het resterende budget ( 213.250 euro ) nog dit jaar uit te geven."