Archief
Archief WOS Media

Archief WOS Media

Bij ontwikkeling Wateringen denk je eerst aan doorstroming verkeer

Er is behoefte aan de opstelling van een totaalplan voor de het dorp Wateringen. Daar zijn de fracties in de Westlandse gemeenteraad het over eens. Maar komt de gemeente met een plan of wordt dat ontwikkeld met iedereen die daar een bijdrage aan wil leveren? Dat laatste levert wel een breed draagvlak op, maar heeft als nadeel dat het veel tijd in beslag kan nemen, zo kwam woensdagavond tijdens een presentatie in de raadszaal naar voren.

Naar verwachting komt bij zowat alle ideeën op het gebied van woningbouw, detailhandel en maatschappelijke voorzieningen als eerste vraag bovendrijven: wat betekent dit voor de doorstroming van het verkeer in Wateringen? Want dat is niet alleen een probleem op de route van de Herenstraat richting het Plein en bij de rotonde aan het begin van de Dorpskade, maar ook op de Ambachtsweg en bij de kruising van de Poeldijkseweg met de Erasmusweg.

Verder leven er inmiddels heel wat vragen met betrekking tot de woningbouwplannen in het zogeheten Transformatiegebied (inclusief de Tuin van Van der Lely) aan de noordkant van het dorp. Die vragen betreffen onder meer de betrokkenheid van de corporatie Wonen Wateringen. Wethouder Duijvestijn zei in een reactie: "Wij zijn nog steeds in gesprek met Wonen Wateringen."

Supermarkt aan Dorpskade?

Er werden ook diverse kanttekeningen geplaatst bij het initiatief vanuit het bedrijfsleven voor een wooncomplex inclusief supermarkt aan de Dorpskade. Ook hier kwam de doorstroming op de weg aan de orde. "Een supermarkt trekt nu eenmaal verkeer aan", zo stelde D66-raadslid Maxim van Ooijen.

Peter Duijsens (Westland Verstandig) waarschuwde voor het omarmen van zo'n particulier initiatief. Dit soort situaties kan leiden tot afhankelijkheid, betoogde Duijsens. Hij verwees daarbij naar de gang van zaken in zowel het centrum van Kwintsheul als dat van Honselersdijk.

Remmert Keizer (GemeenteBelang Westland) zette ook vraagtekens bij een eventuele supermarkt aan de Dorpskade, gezien het pleidooi van MKB Westland voor concentratie van detailhandelszaken in de centra van de kernen. Steunraadslid Eric Borggreve (PvdA) opteert bij voorkeur voor alleen woningbouw aan de Dorpskade tegenover Het Tolland en vraagt zich af, wat de opening van een supermarkt aldaar betekent voor de mogelijk vrijkomende ruimte in het Vliethof.

Ambtenaren en college van B en W gaan zich nu verder beraden over een voor te stellen traject.