Archief

Zes Westlandse werprecords in het pinksterweekeinde

In het pinksterweekeinde zijn in totaal zes Westlandse werprecords geboekt. Vijf ervan kwamen op naam van 's-Gravenzander Marco Bronswijk en de zesde op naam van zijn plaatsgenote Eva Tetteroo.

Het was op zaterdag Eva Tetteroo die in Gemert bij het kogelstoten tot een beste prestatie van 11.63 meter kwam. Dit betekent een verbetering met 35 centimeter van het Westlands vrouwenrecord dat zij in april dit jaar liet noteren.

Marco Bronswijk, inmiddels 50-plusser, nam op pinkersterzondag deel aan een werpvijfkamp in Edam. Bij het eerste onderdeel, het kogelslingeren, werd een afstand van 40.84 meter genoteerd. Dit was twee meter onder zijn Westlandse record, maar daarmee tevens het enige onderdeel waarop hij geen nieuw record in zijn leeftijdscategorie boekte.

Daarna volgde het kogelstoten, met in de eerste poging 12.04 meter, een verbetering van 6 centimeter. Bij het discuswerpen kwam Bronswijk tot 38.13 meter, een verbetering van het record met 1.72 meter.

Bij het speerwerpen moest het Westlands record van Sjaak Hurkmans uit 2006 eraan geloven. Hurkmans kwam destijds tot 36.13 meter en Bronswijk nu tot 38.09 meter. Bij het gewichtwerpen (met een gewicht van 11,34 kilo) kwam Bronswijk tot 16.17 meter, 10 centimeter verder dan op 23 april dit jaar in Amersfoort.

Het vijfde record van Bronswijk betrof het vestigen van zijn eerste puntentotaal op de werpvijfkamp bij de 50-plussers: 3.417 punten. Dit leverde hem in Edam de eerste plaats in zijn leeftijdscategorie op en is tevens goed voor de negende plaats op de nationale ranglijst allertijden.