Koos Ophorst

Hardloper Kwist heerst ook in Den Hoorn

De DIOS Lenteloop kende zaterdag dezelfde winnaar als eerder dit jaar in de halve marathons van Midden-Delfland en Westland: de 48-jarige Rotterdammer Patrick Kwist. Hij toonde zich in Den Hoorn sterker dan een kwartet Afrikaanse hardlopers. Bij de vrouwen was er een soepele overwinning voor Marlies Jongerius uit Wateringen.

De wedstrijd over 10 kilometer beslaat twee ronden in Den Hoorn. Bij de doorkomst halverwege waren er vijf koplopers. Het Haagse Sparta tekende voor vier namen: Michael Megos, Michael Gebrehiwet, Issak Berhane en Tesfit Ghide. De vijfde man, die bij de passage in het centrum al aan de leiding liep, was Patrick Kwist. In de tweede ronde kon hij een gaatje slaan. Kwist finishte in 33.27 en had daarmee 7 seconden voorsprong op de eerste achtervolger, Michael Megos.

Beste regio-atleet was Honselersdijker René van der Stap. Hij werd achtste, in 36.29.

Vrouwen

Snelste vrouw was Marlies Jongerius uit Wateringen. In tegenstelling tot bij het internationale deelnemersveld van afgelopen week in de Royal Ten in Den Haag, hoefde Jongerius niet diep te gaan om de overwinning te grijpen. Zij kwam in 38.34 over de eindstreep. Als tweede finishte Carla Ophorst, tevens winnares in de categorie vrouwen 50-plus, die 40.28 liet afdrukken.

5 kilometer

Op de 5 kilometer ook al een zeer bekende naam op het hoogste schavot: Jeroen van Aken uit Den Haag. Hij finishte in 16.30. Naast hem op het podium twee atleten van Olympus '70. Tweede werd Heulenaar Sjoerd van Marrewijk (16.43) en derde Tristan Valkenburg uit Schipluiden (16.59).

Bij de vrouwen won de Haagse Elsbeth Ciesluk, in 18.45. Achter de nummer 2, haar plaatsgenote Brigit Vanson (19.34), was de derde plaats voor de 14-jarige Isa Leen uit 's-Gravenzande (20.00).