Archief
Archieffoto

Archieffoto

VVD: Waarom doet Maassluis niet mee aan duurzaamheidsproject?

De gemeenteraadsfractie van de VVD in Maassluis wil graag weten waarom Maassluis niet meedoet met een project om woonwijken milieuvriendelijker en toekomstbestendiger te maken. Een project waar gemeenten als Rotterdam, Vlaardingen, Schiedam en Midden-Delfland wel aan mee doen.

Het idee is om nieuwe wijken zo in te richten dat er een stabiel energienetwerk ontstaat voor onder meer het gebruik van elektrische auto's. Het opladen ervan kost veel energie. In de tussentijd wordt er steeds meer energie lokaal opgewekt, door bijvoorbeeld het gebruik van zonnepanelen. Zodra die energie in grote accu's kan worden opgeslagen, wordt het energienetwerk een stuk stabieler en hoeft er minder 'grijze' stroom gebruikt te worden.

Dit zogenoemde Smart Charging vereist veranderingen die de gehele keten van elektrisch vervoer beïnvloeden: van energieproducent naar de netbeheerder, naar de laadpaal en via het laadabonnement naar de eindgebruiker. Het idee is dan ook om accu's van auto's voor de opslag van energie te gebruiken.

VVD Maassluis van mening dat Maassluis moet aanhaken bij onderzoeken die kunnen leiden tot een duurzamere samenleving. Eerder heeft de partij tijdens commissievergaderingen vragen gesteld over het ontbreken van enige ambitie ten behoeve van het creëren van oplaadplaatsen voor elektrische auto's. De fractie ziet mogelijkheden bij de herinrichting van onder meer het Marelplein en de Koningshoek.