Archief
WOS Media

WOS Media

Westlandse raad akkoord met verkoop gemeentewerf 's-Gravenzande

De gemeenteraad van Westland heeft dinsdagavond ingestemd met verkoop van de gemeentewerf in 's-Gravenzande aan buurman Boal Systemen. Ook onder enkele (ex-)coalitiepartijen bestond onvrede over de gang van zaken, maar uiteindelijk waren zij allemaal solidair met het college van B en W. Oppositiepartij D66 stemde ook in met het voorstel. Tegenstemmers waren de fracties van ChristenUnie-SGP, LPF en Westland Verstandig.

De meeste kritiek betrof de relatief lage prijs per vierkante meter, de onzekerheid over de hoogte van de kosten om het complex aan de Fultonstraat bouwrijp op te leveren en de beperking van de dienstverlening aan de burgers van 's-Gravenzande.

Voor het college zijn bij de onderhandelingen onder meer de volgende aspecten van grote invloed geweest: het behoud van werkgelegenheid, de bijdrage van Boal aan "de kracht van het internationale glastuinbouwcluster" en het ontbreken van zekerheid over het tijdstip van levering van het perceel.

Volgens B en W stond Boal voor de keuze: óf met het hele bedrijf naar een locatie buiten het Westland verhuizen óf uitbreiden naast de bestaande vestiging in 's-Gravenzande. "Zou het bedrijf Westland verlaten en zich elders vestigen, dan heeft dit als consequentie dat op alle vier de huidige locaties de bedrijfsvoering stopt", aldus het college. Boal biedt nu werk aan 250 medewerkers in Westland.

Maatregelen

Voordat de sluiting van de werf in 's-Gravenzande kan plaatsvinden, moet de gemeente een reeks maatregelen uitvoeren. Die variëren van aanzienlijke uitbreiding van de openingstijden in Naaldwijk en Monster, uitbreiding van de mogelijkheden om grof huisvuil bij mensen thuis op te halen tot een belangrijke verbetering van de verkeersveiligheid bij het sportpark De Hoge Bomen door onder meer de aanleg van een gescheiden fietspad.

Sluiting van de werf in 's-Gravenzande is voorzien op 1 oktober dit jaar (of zoveel eerder als mogelijk is).