Archief

Schuld Westland bijna 10 procent lager

De schuld van de gemeente Westland is vorig jaar met bijna 10 procent gedaald tot 337 miljoen euro. Daar staat een reserve van bijna 260 miljoen euro tegenover. Dit blijkt uit de jaarrekening die het college van B en W naar de gemeenteraad heeft gestuurd. De gemeente heeft het rekeningjaar 2016 afgesloten met een positief saldo van 22,3 miljoen euro.

De verlaging van de schuldpositie hangt voor een belangrijk deel samen met de aantrekkende economie en de herstellende woningmarkt, waardoor de gemeente meer gronden verkocht dan verwacht. Daarnaast hadden hogere subsidie-inkomsten en lagere investeringsuitgaven als gevolg van vertraging in plannen een positief effect op de schuldpositie.

Een deel van het positieve resultaat hangt samen met werkzaamheden die om uiteenlopende redenen vanuit 2016 naar 2017 doorlopen of pas in 2017 zijn/worden opgestart. Daarnaast waren er niet verwachte meevallers, zoals de toegenomen verkoop van gronden en vastgoed, een hogere uitkering van het Rijk en een tegemoetkoming in de kosten van de sociale uitkeringen.

Het college stelt de raad voor om 7,5 miljoen in 2017 opnieuw beschikbaar te stellen voor doorgeschoven werkzaamheden. Het grootste deel van het positieve resultaat wil het college toevoegen aan de algemene reserves. De gemeenteraad bespreekt de jaarrekening op 27 juni.

Categorieen:
Westland Politiek