Archief
Dennis van Schie

Dennis van Schie

Westland mag kosten verhalen na asbestbrand in Wateringen

De gemeente Westland staat in haar recht om de saneringskosten na de asbestbrand van 13 januari in Wateringen te verhalen op de eigenaren van het bedrijfsverzamelgebouw aan de Poeldijkseweg waarin de brand is uitgebroken. Dat heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State woensdagochtend uitgesproken.

De asbest kwam onder meer terecht in een nabijgelegen woonwijk. Het gemeentebestuur wilde, dat het bedrijf die asbestresten liet verwijderen en heeft daarom zogeheten bestuursdwang opgelegd. Het gemeentebestuur heeft de sanering uiteindelijk zelf laten uitvoeren, waarmee een bedrag van bijna 3 miljoen euro is gemoeid.

De eigenaren waren het niet eens met het op hen verhalen van de saneringskosten en zijn tegen dat besluit in beroep gekomen bij de Raad van State. Volgens hen had het gemeentebestuur zich beter moeten voorbereiden op dit soort calamiteiten. Ook vinden ze het niet terecht dat zij voor alle kosten van de sanering moeten opdraaien. Een deel van die kosten was volgens hen onnodig en had voor rekening moeten komen van het gemeentebestuur, aldus de eigenaren. De Raad van State heeft nagenoeg al hun bezwaren afgewezen.