Archief

Buurtprevent: "In het begin zag men ons als NSB'er"

De buurtpreventie van Monster-Ter Heijde nadert een jubileum. Komende vrijdag bestaat de vrijwilligersclub 10 jaar en viert dat vrijdag in verenigingsgebouw De Haven. In die afgelopen 10 jaar gebeurde veel, zegt prevent Klaas Keijzer.

De buurtwacht ontstond 10 jaar geleden na flinke overlast in het winkelcentrum van Monster. In Honselersdijk, Naaldwijk en Maasdijk bestond al een buurtpreventieclub en Monster gebruikte die plaatsen dan ook als voorbeeld.

In de beginjaren werden de buurtpreventen gezien als ongewenst. "We kregen vooral met verbaal geweld te maken, verrader, NSB-er, maar ook bedreigingen door gasten al dan niet onder invloed van alcohol en drugs. Dieptepunt was een gigantische knokpartij in de Choorstraat", aldus Keijzer.

Meer respect

Naarmate de jaren verstreken, kwam er vanuit de samenleving meer respect voor de preventen. Bij Monsterse ondernemers, de politie en gemeente werd de buurtpreventie heel serieus genomen. Keijzer: "Burgemeester Van der Tak heeft ons altijd gesteund omdat hij ons in dezelfde positie plaatst van hulpverleners als politie, brandweer en ambulance".

De situatie in Monster is al lang niet meer vergelijkbaar met die van 10 jaar geleden. "Je kunt natuurlijk nooit zeggen hoeveel invloed je als buurtpreventie hebt, maar dat het rustiger en leefbaarder is, is zeker", laat Keijzer weten.



Receptie

Om de 35 buurtpreventen extra in het zonnetje te zetten, is vrijdagmiddag een bijeenkomst georganiseerd in gebouw De Haven. Van 15.30 tot 17.30 uur is er een receptie, waar ook aspirant-leden welkom zijn om kennis te maken met buurtpreventie Monster-Ter Heijde.