Zaalhandbal heren: degradatie Westlandia; Quintus laat gelijkspel glippen

Na twee jaar in de tweede divisie te hebben gespeeld, is het doek gevallen voor Westlandia. Volgend seizoen speelt de ploeg in de hoofdklasse. Quintus speelde een prima wedstrijd tegen Aalsmeer, maar vergat zichzelf te belonen met een gelijkspel. De reserves van Quintus zagen de nacompetitie aan hun neus voorbijgaan.

Eredivisie, kampioenspoule

Koornneef/Quintus heeft de wedstrijd tegen Fiqas/Aalsmeer nipt verloren. Als de Heulse ploeg de laatste 30 seconden slimmer had uitgespeeld dan had het een punt overgehouden aan de wedstrijd tegen Aalsmeer en had de ploeg met een halve been in de Bene-League voor volgend seizoen gestaan. Balverlies in de laatste paar seconden gaf Aalsmeer de gelegenheid om de wedstrijd te beslissen: 23-24.

De druiven waren zuur in de Eekhouthal. De thuisploeg streed voor wat het waard was. Het was een echte wedstrijd tussen beide ploegen. In de eerste helft konden beide ploegen moeizaam tot score komen. Quintus had na een kwartier spelen een 4-3 voorsprong en vijf minuten later was de marge twee treffers (6-4). In de laatste minuten van het eerste bedrijf kwam Aalsmeer op voorsprong en ging het de rust in met een 11-9 voorsprong.

Na de pauze bleef Aalsmeer een kleine voorsprong houden. Met nog ruim tien minuten te spelen was de stand 19-18 in het voordeel van de bezoekers. Het verschil liep even op naar drie treffers (19-22), maar daarna zette Quintus aan en kwam het langszij (22-22). Lex Dofferhoff verzilverde een strafworp en zette Quintus met nog ruim anderhalve minuut te spelen op een 23-22 voorsprong. Een gemakkelijk gegeven strafworp bracht de gelijkmaker op het scorebord. Quintus kon de wedstrijd uitspelen zeker na een time-out van trainer/coach Zwinkels. Onbegrijpelijk balverlies in de aanval gaf Aalsmeer de gelegenheid om de wedstrijd te beslissen: 23-24.

Voor DIOS een goede opsteker met het oog op de naderende nacompetitie. De uitwedstrijd tegen Sittardia 2 werd gewonnen met 26-22. De ruststand was 12-10 in het voordeel van de ploeg uit Midden-Delfland. DIOS speelde een solide wedstrijd, waarin wederom jonge spelers werden ingepast. Vooral verdedigend stond de ploeg goed met daarachter een uitblinkende Luc Monteny. De doelman stopte zelfs twee strafworpen. Iedere veldspeler kwam tot score. Bart Dessens en Ruud de Jong waren het meest trefzeker met vijf doelpunten.

In de nacompetitie treft DIOS het derde team van Aalsmeer, Olympia'89 en Nieuwegein. Doordat de degradatiepoule in de eredivisie nog niet is afgerond en het nog niet zeker is of het tweede team van Aalsmeer veilig is of degradeert mag het derde team van Aalsmeer meedoen aan de nacompetitie. Dit team won de Misschien een attentiepunt voor het NHV voor komend jaar om de degradatiepoule van de eredivisie gelijk te laten eindigen met de laatste speelronde van de eerste divisie. Nu vallen de reserves van Quintus buiten de boot, maar dat had ook een andere ploeg kunnen zijn.

De Heulse ploeg zal het wederom zonder nacompetitie doen. Op de laatste speeldag was de 26-22 overwinning op EHC niet voldoende om een poging te doen om de eredivisie te halen. Quintus eindigde op de ranglijst gelijk met Nieuwgein op een gedeelde tweede plaats, maar doordat het doelsaldo van Nieuwegein beter was, kreeg deze ploeg de vervangende periodetitel van kampioen BFC. In de Eekhouthal won Quintus dus van EHC. De thuisploeg leidde halverwege de wedstrijd met 12-11. Roald Stuiver was het meest trefzeker met zeven doelpunten.

De hoofdcoach bij Quintus was vandaag Wesley Roeleveld. De oud-speler doet examen voor het trainersdiploma HT4 en kreeg een beoordeling voor het coachen. Afgelopen week haalden Rob Vis en Jack van Lier dit diploma al. René Zwinkels kreeg eveneens een beoordeling en moet aanstaande dinsdag nog een trainer verzorgen en is dan ook in hey bezit van HT4.

Op de laatste speeldag was voor WPK/Westlandia één ding duidelijk, namelijk zelf winnen van Ha Stu/Havanna en dan maar afwachten wat de concurrentie zou gaan doen. In sporthal De Pijl deed de thuisploeg wat het moest doen en won met van de ploeg uit Nijmegen met 25-21. Ruim anderhalf uur later was duidelijk dat de Naaldwijkse ploeg na twee jaar afscheid moest nemen van de tweede divisie. White Demons/Tachos won zijn wedstrijd en eindigt in ieder geval boven Westlandia. De Naaldwijkse ploeg kan hooguit elfde worden en dat is de eerste degradatieplaats. Morgen middag wordt de tweede degradant bekend. Dit wordt Swift of White Demons/Tachos. Trainer/coach Jules van der Donk blijft ook volgend jaar bij Westlandia.