Archief

Tuinderswoning Kruisweg definitief geen monument

Het college van B en W van Westland heeft besloten de bijna tweehonderd jaar oude tuinderswoning aan de Kruisweg in Naaldwijk niet aan te wijzen als gemeentelijk monument. Daarmee is definitief de weg vrij voor sloop van de woning.

In januari had de monumentencommissie in een niet bindend advies aangegeven dat een monumentale woning eigenlijk bewaard zou moeten blijven, maar dat de beslissing uiteraard aan het college was. De woning was op het bordje van de commissie gekomen, nadat de historische vereniging Oud Honselersdijk Naaldwijk vorig jaar had vastgesteld dat de tuinderswoning aan de Kruisweg zeldzamer is dan de tuinderswoningen die in het verleden op de gemeentelijke monumentenlijst zijn geplaatst.

De gemeente liet daarop weten al in 2014 positief te hebben gereageerd op het initiatief voor sloop en nieuwbouw op dit perceel, omdat de woning niet op de monumentenlijst stond. Daarna kocht de initiatiefnemer perceel en opstallen aan. Vorig jaar werd een nieuwbouwplan ontwikkeld en een vergunning aangevraagd.