Archief

Monumentencommissie verzet zich niet tegen sloop Kruisweg 1

De Monumentencommissie van de gemeente Westland verzet zich niet tegen de sloop van de bijna tweehonderd jaar oude tuinderswoning aan de Kruisweg 1 in Naaldwijk. In een niet bindend advies aan het college van B en W stelt de commissie dat het uitgangspunt blijft dat een monumentale woning bewaard zou moeten blijven, maar dat de beslissing uiteraard aan het college is.

De historische werkgroepen in de gemeente wordt nu opgeroepen nog eens alle lijsten na te lopen om een alternatief te zoeken. "Want we willen wel uit elke periode een beeldbepalend gebouw als monument in de gemeente hebben", zegt commissielid Piet van der Valk tegen WOS Media.

Eind vorig jaar stelde de historische vereniging Oud Honselersdijk Naaldwijk vast dat de tuinderswoning aan de Kruisweg zeldzamer is dan de tuinderswoningen die in het verleden op de gemeentelijke monumentenlijst zijn geplaatst. Naar aanleiding hiervan vroeg de fractie van D66 aan B en W of ze de Monumentencommissie opnieuw een oordeel wilde laten vellen over het pand.

De gemeente liet echter weten al in 2014 na een onderzoek positief te hebben gereageerd op het initiatief voor sloop en nieuwbouw op dit perceel, waarna de initiatiefnemer perceel en opstallen aankocht. Vorig jaar werd een nieuwbouwplan ontwikkeld en een vergunning aangevraagd. Een nieuw oordeel was daarom volgens het college niet aan de orde.

Omdat de historische vereniging B en W daarom had gevraagd, heeft de Monumentencommissie Kruisweg 1 in de vergadering van donderdag toch besproken. In de overwegingen van de commissie is ook de gang van zaken van de afgelopen jaren rond het pand aan de orde geweest.