Archief

PvdA Westland doet proef met vooroordelen rond solliciteren

PvdA Westland wil de problematiek van solliciteren met een niet-Nederlandse naam onder de aandacht brengen. Daarom organiseert de partij op 3 maart 's-middags op de markt in 's-Gravenzande een interactief spel waarmee mensen hun vooroordelen kunnen testen.

Volgens de sociaaldemocraten is discriminatie op de arbeidsmarkt een groot probleem. "Uit verschillende onderzoeken blijkt dat Mohammed minder vaak wordt uitgenodigd voor een gesprek dan Jan, ook al hebben ze dezelfde kwalificaties. Ook leeftijd en geslacht kunnen een negatieve invloed hebben op sollicitaties," aldus raadslid Linda Strijker.

In verschillende gemeentes en provincies hebben PvdA-fracties het initiatief genomen om een proef te starten met anoniem solliciteren. Zo ook in Den Haag. Sollicitanten worden op deze manier alleen beoordeeld op hun kwaliteiten en niet op hun achtergrond, geslacht of leeftijd.

De uitkomst van het interactieve spel op het marktplein in 's-Gravenzande is bepalend voor de fractie om al dan niet de gemeenteraad en het college van Westland te vragen om anoniem solliciteren in te voeren bij de gemeente.