Archief

'Geen eigen onderzoek forceren over geluidsoverlast A4'

"We doen wat we kunnen en we doen het ook zo snel mogelijk." Dat stelde wethouder Van Oord van Midden-Delfland in reactie op de onvrede vanuit de oppositiepartijen over de geluidsoverlast van de A4 bij buurtschap Hodenpijl. Met name de fracties van PvdA, VVD en Fractie Snethlage zijn niet te spreken over de snelheid waarmee Rijkswaterstaat maatregelen wil nemen.

De partijen stelden dinsdagavond voor om zelf onderzoek te doen naar geluidswerende maatregelen, wanneer Rijkswaterstaat binnen twee weken niet zelf komt met een maatregelenpakket. Ook wilden zij een onderzoek naar de kosten van een aardwal. Daartoe dienden zij een motie in. Deze werd echter niet aangenomen.

Coalitiepartijen CDA en OGP zagen niets in de genoemde oplossing. Volgens Sonja Smit (OGP) moet het college wijs omgaan met de druk die uitgevoerd wordt op Rijkswaterstaat en helpt eigen onderzoek daar niet bij. Rob Zwaard (CDA) zag de motie als steun in de rug voor het college, maar vond het niet noodzakelijk dat Midden-Delfland daarbij het heft in eigen handen neemt.

Ook het college is van mening dat het geluidsniveau in de buurtschap niet acceptabel is. Wethouder Van Oord gaf eerder al aan, dat de gesprekken met Rijkswaterstaat uiterst stroef verlopen. Volgens hem worden eerdaags de metingen verwacht over de huidige geluidsoverlast van de weg. Komt er vanuit de nieuwe berekeningen van Rijkswaterstaat een resultaat waaruit blijkt dat de geluidsoverlast meevalt, dan zal Midden-Delfland zelf metingen verrichten en aan de wegbeheerder voorleggen.