Archief
Fred van der Ende

Fred van der Ende

'Grote zaal Leuningjes zonder plafond onacceptabel'

Om de grote zaal van De Leuningjes in Poeldijk weer acceptabel in gebruik te kunnen nemen, is er aanzienlijk meer geld nodig dan het Westlands college van B en W heeft voorgesteld aan de gemeenteraad. Volgens Poeldijkse organisaties die de grote zaal zouden willen gebruiken voor uitvoeringen, is onder meer het aanbrengen van een plafond noodzakelijk.

De zaal heeft straks, na afronding van de huidige asbestsanering, de akoestiek van een veilinghal. En dat vinden onder meer muziekvereniging Pius X, zangkoren Deo Sacrum en toneelvereniging St. Genesius onacceptabel. Dit blijkt uit de spoed-enquête die wethouder Ouwendijk afgelopen week op verzoek van de gemeenteraad heeft gehouden. Die spoed was geboden, omdat deze dinsdagavond moet worden beslist over een krediet voor een bescheiden herinrichting. Het gaat daarbij om een bedrag van 241.000 euro. Dat voorziet echter niet in een plafond.

Pius X en Deo Sacrum

Muziekvereniging Pius X zegt ernstige bedenkingen bij de akoestiek te hebben, als er geen plafondplaten aanwezig zijn. "Een concertzaal moet tenminste een aantal basisvoorzieningen hebben om publiek een fatsoenlijk muzikaal concert te kunnen voorschotelen! Gegeven de huidige discussie en beperkte informatie kunnen we ons daar weinig voorstelling van maken" , aldus de muziekvereniging.

Korenorganisatie Deo Sacrum stelt: "Voor een uitvoering met zang en/of instrumenten is een goede akoestiek onontbeerlijk. Het ontbreken van plafondplaten en overige afwerking heeft grote invloed op de akoestiek en lijkt ons niet werkbaar".

'Afbraaklocatie'

Ook de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) acht het aanbrengen van een plafond nodig. "Het bestuur van de KBO wenst een comfortabel gebouw, geen slecht geoutilleerde zaal die meer weg heeft van een afbraaklocatie", zo staat in een brief aan de gemeenteraad. KBO was tot aan de abrupte sluiting in oktober 2015 elke dinsdagmiddag te vinden in de grote zaal, met telkens ongeveer 160 deelnemers voor bridgen en klaverjassen.

Na de sluiting zijn de ouderen uitgeweken naar partycentrum Vrienden in de Voorstraat. Op de vraag of ze voorlopig op de huidige locatie terecht kunnen, stelt het bestuur, dat 'Vrienden' te koop staat. "De houdbaarheid van deze locatie is derhalve onzeker", aldus KBO.

Categorieen:
Poeldijk Politiek