Westland wacht een pas, een bon en eigen geld
Er zijn in Westland zeker drie initiatieven op komst om het lokale bedrijfsleven, met name de winkeliers, een impuls te geven. Het gaat om de Westlandpas, de Westlandbon en de Westlandse Watermunt. Ze zouden alle drie binnen ongeveer een half jaar een feit moeten zijn.
De Westlandpas, een initiatief van Jochem Immerzeel en Mark Lensselink, is al geruime tijd 'onderweg'. Volgens de jongste stand van zaken zal deze in april daadwerkelijk worden gelanceerd. Het is de bedoeling, dat de Westlandpas onder meer wordt gekoppeld aan het gemeentelijke Kindpakket. Deze voorziening voor kinderen van ouders met een smalle beurs zal worden overgeheveld naar de Stichting Leergeld Westland, zodra deze de daarvoor benodigde organisatie op de rails heeft staan.
'Terug naar samenleving'
Ten bate van de Westlandpas is afgelopen week een stichting opgericht, waarmee onder wordt beoogd dat zowel de pashouders als de ondernemers bijdragen aan een sociaal en leefbaar Westland. De winst die de Westlandpas verwacht te gaan maken, moet terugvloeien naar de samenleving. Zowel pashouders als verbonden ondernemers bepalen elk jaar aan welke lokale initiatieven of goede doelen de opbrengst wordt geschonken.
De pas vormt een sleutel tot gratis toegang en korting op uiteenlopende activiteiten: van attracties tot cultuur, van sport tot culinair. En er is ook een 'Air Miles'-functie: door het doen van aankopen sparen de pashouders punten die bij alle aangesloten ondernemers ingewisseld kunnen worden.
Westlandbon
Afgelopen week is ook de komst van de Westlandbon aangekondigd. Het gaat om een cadeaubon die alleen bij Westlandse ondernemers kan worden besteed . Volgens het duo achter de Westlandbon, Rowan Bruinen en Michelle Mouton, is een cadeaubon ook anno 2017 nog een populair geschenk. Ze gaan nu de boer op om ondernemers voor hun plan te winnen.
De bon moet er komen in waardes tussen 10 en 150 euro. Ontvangers hoeven het bedrag niet in één keer te besteden. "Het saldo blijft onbeperkt geldig", stellen Bruinen en Mouton.
Eigen geld
De Westlandse Watermunt is een lokaal betaalmiddel, waarvan op meerdere plaatsen in de wereld voorbeelden bestaan. De initiatiefnemer van de Watermunt, Hans van Poelgeest, ziet met name de Alpha Valuta in Alphen aan den Rijn als voorbeeld.
Doordat dit streekgeld langer lokaal circuleert dan eurobiljetten, betekent dat per saldo een omzetverhoging voor plaatselijke bedrijven. Voorwaarde om een volume te verkrijgen dat zoden aan de dijk zet, is dat een aanzienlijk aantal winkeliers zich voor het lokale geld laat winnen.
Volgende maand moet een bedrijvencampagne beginnen om de fundering voor de munt te leggen. Als 15 ondernemers in totaal 5.000 euro op tafel willen leggen, kan een website worden opgetuigd. Het wens-scenario voorziet uitbreiding tot 30 ondernemers in de periode tot en met juni en de start van een campagne om de consumenten te interesseren. Als dit lukt, komt de fase waarin de biljetten worden gedrukt, met als hoogtepunt de lancering in september.