Archief
Entreeopleiding als positieve prikkel - foto Google Streetview

Entreeopleiding als positieve prikkel - foto Google Streetview

Aantal voortijdig schoolverlaters Westland licht gedaald

In het schooljaar 2015-2016 zijn er opnieuw minder Westlandse jongeren voortijdig uitgevallen in het onderwijs dan in het voorgaande jaar. Het ging om 107 leerlingen tegen 112 in het schooljaar 2014-2015, zo blijkt uit het jaarverslag van de gemeente over de leerplicht.

Ook in procentueel opzicht is sprake van een lichte daling: van 1,28 naar 1,23 procent. Hiermee beweegt Westland zich duidelijk onder het landelijk gemiddelde van 1,80 procent.

Reisafstand

De meeste uitval vindt plaats op mbo 1-niveau, wat overeenkomt met het landelijke beeld. In september 2016 is daarom de Entreeopleiding op het MBO Westland van start gegaan. Leerlingen in een kwetsbare positie kunnen nu in Westland naar school en hoeven niet naar Den Haag of Rotterdam te reizen.

Gebleken is dat wanneer de reisafstand naar de opleiding toeneemt, de kans op verzuim, gevolgd door definitieve uitval, ook fors toeneemt. Voor het nieuwe schooljaar 2017/2018 zijn er nu al 14 leerlingen aangemeld. "Dit toont aan dat de Entreeopleiding in een behoefte voorziet", aldus de gemeente.

Startkwalificatie

Samen met de rijksoverheid, scholen, zorgverleners en werkgevers pakt de gemeente schooluitval aan. Steeds minder jongeren gaan mede daardoor zonder startkwalificatie van school. Een startkwalificatie is een diploma op het niveau van havo, vwo, mbo 2 of hoger, en geldt als kwalificatieplicht voor leerlingen van 16 tot 18 jaar na de leerplicht.

Categorieen:
Westland Algemeen