Archief

Raad van State beslist over mega-super in De Rentmeester

Is er wel plek voor een mega-supermarkt in Naaldwijk? Die vraag moet de Raad van State beantwoorden. Maandag behandelde het hoogste rechtscollege van ons land het beroep dat de eigenaar van winkelcentrum De Tuinen, Stichting Spoorwegpensioenfonds, samen met vijf Naaldwijkse winkeliers (Cafetaria de Raket, Vingerling, De Bladwijzer, Marian's Kookwereld en Biefit Reformhuis) hebben ingesteld tegen het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning van de gemeente die zo'n mega-supermarkt en woningen mogelijk maken.

De Rentmeester moet komen op het braakliggende terrein westelijk van De Tuinen naast het appartementencomplex De Secretaris. De Koornneef Retailgroep wil er een Jumbo Foodmarkt vestigen. De gemeente gaat daarmee akkoord op basis van een rapport van het Stedelijk Bureau Planning (BSP) van eind 2015. Daarin werd gesteld dat een XL-supermarkt naast winkelcentrum De Tuinen de positie van het centrumgebied van Naaldwijk versterkt, omdat het een nieuwe, grotere passantenstroom genereert, waar ook ondernemers in De Tuinen en het centrum van Naaldwijk van kunnen profiteren.

De tegenstanders hielden de Raad van State een zeer recent rapport van het bureau Ecorys (januari 2017) voor, waarin juist het tegendeel wordt beweerd. Volgens dat rapport heeft BSP geen rekening kunnen houden met de komst van supermarktketen Dirk naar De Tuinen. Bovendien zouden er fouten in de berekeningen zijn gemaakt, waardoor BSP op een veel te hoge capaciteit aan benodigde winkelmeters komt. Ook zou er geen rekening zijn gehouden met uitbreidingsplannen van supermarkten in de omliggende gemeenten.

Overigens heeft BSR eind augustus 2016 al een aanvullend memo naar de gemeente gestuurd, waarin gesteld wordt dat ook met een supermarkt in De Tuinen "een XL-supermarkt in De Rentmeester voorziet in een actuele behoefte, vooral in kwalitatief opzicht (oppervlakte, concept, centrumlocatie, verzorgingsbereik)".

De Raad van State doet binnen zes weken uitspraak.

Categorieen:
Naaldwijk Algemeen