foto Leo de Jong WOS Media

Zaalhandbal: Quintus 2 wint spannende derby van DIOS

In de heren eerste divisie kende de streekderby tussen de reserves van Koornneef/Quintus en DIOS een spectaculair wedstrijdverloop. In de Eekhout was het een derby waar alles in zat. Spanning, mooie acties, technische fouten en revanche van de thuisploeg op de eerdere nederlaag tegen de ploeg uit Midden-Delfland eerder dit seizoen. DIOS had meer verdiend op basis van de vertoonde inzet. De wedstrijd stond onder leiding van het zeer ervaren koppel Van Dijk en Wijtenburg.

DIOS opende voortvarend in de wedstrijd. Het opende de score en liep zelfs uit naar een marge van vijf treffers (5-10) en bij rust was de marge nog steeds acceptabel. DIOS leidde dankzij een goede verdediging onder aanvoering van keeper Duijndam. Aan de andere kant kon keeper Vis wel een aantal keren reddend optreden, maar voor hem stond de verdediging niet goed.

Na de pauze was Quintus binnen tien minuten bijna langszij gekomen. Verdedigend stond het goed bij de thuisploeg en aanvallend had een antwoord op de defensie van DIOS. De bezoekers hadden in deze moeite om de aanvallen af te ronden. Bij een 11-13 voorsprong, moest DIOS het doen met drie spelers minder. Quintus profiteerde hiervan en kwam langszij (13-13). De wedstrijdleiding zag niet dat een speler van DIOS te vroeg het veld in kwam en daar ontsnapte DIOS.

Vanaf dat moment ging de wedstrijd gelijk op en was niet te zien welke ploeg de derby zou gaan winnen. Met nog 12 minuten te spelen kwam Quintus voor de eerste keer in de wedstrijd op voorsprong (17-16). In de slotfase kon DIOS niet meer op voorsprong komen. Het kwam zelfs terug van een verschil van twee treffers. De laatste drie minuten gingen in met een 19-19 tussenstand. Roald Stuiver en vervolgens Marc van Vliet schoten Quintus naar een 21-19 overwinning.

DIOS kan zich de komende wedstrijden gaan richten op de nacompetitie. Quintus heeft vijf punten achterstand op BFC en heeft met nog zes wedstrijden te gaan nog een (kleine) kans op het kampioenschap. In ieder geval zal de ploeg op plaats drie moeten eindigen om zeker te zijn van de nacompetitie. Mocht de Heulse ploeg de laatste periodetitel in de wacht slepen, is klassering niet van belang. In de nacompetitie komen de twee streekgenoten elkaar in ieder geval weer tegen.

Hoofdklasse C

Het derde team van Quintus leed in de Eekhouthal de derde nederlaag van het seizoen. Deltasport vertrok met een 21-20 overwinning naar huis. De Heulse ploeg werd in de tweede helft benadeeld door de arbiter. De leidsman stuurde in de laatste tien minuten constant één man van Quintus met een twee minuten tijdstraf naar de kant, want de scheidsrechter vond dat de thuisploeg te veel aanmerkingen maakte op de leiding. Na vier wedstrijden op rij met twee punten was dit het eerste puntverlies. Quintus blijft aan de leiding.

De reserves van WPK/Westlandia kunnen zich de komende weken op eigen kracht veilig spelen. Uit de komende vijf wedstrijd heeft de Naaldwijkse formatie drie punten nodig. In de thuiswedstrijd tegen Heerle won een gedreven spelend Westlandia. De bezoekers hadden na de eerste helft een 13-10 genomen. Na de pauze boog Westlandia de achterstand om in een 29-23 overwinning.