Archief

Hardlooppionier Jan van der Voort overleden

Op 85-jarige leeftijd is de Westlandse oud-atleet Jan van der Voort uit Naaldwijk overleden. In 1954 werd hij Nederlands kampioen op de 10 kilometer op de baan. Het was zijn derde opeenvolgende podiumplaats, want in 1952 en 1953 won hij respectievelijk brons en zilver op deze afstand. Jan was een neef van de bekende schaatser Wim van der Voort, die vorig jaar overleed.

De eveneens onlangs overleden Heulse hardloper-schrijver Mart van Marrewijk, schreef over de ontwikkeling van de atletieksport in Westland na de Tweede Wereldoorlog (1940-1945):

"Er waren uiteraard de voetbalclubs en ook het handbal kwam van de grond, maar hardlopen deed je alleen op het werk. Het Westland was volgens de KNAU een witte vlek op de kaart van Nederland, sporadisch werd er atletiek beoefend en dan meestal tijdens jeugdsportdagen. Toch hadden we in 1954 een echte kampioen van Nederland op de 10 kilometer. Dat was Jan van der Voort uit Naaldwijk, die met een tijd van rond de 32 minuten een jaar titelhouder was. Hij was lid van De Trekvogels uit Den Haag, die op het Irene sportpark in Rijswijk een sintelbaan huurde. Later is deze vereniging gefuseerd met Vlug en Lenig en weer later met Olympia tot het huidige Haag Atletiek."

Categorieen:
Naaldwijk Westland Sport