Archief
Fred van der Ende

Fred van der Ende

'Graag meer duidelijkheid over horeca-uitgaven raadsfracties'

In de gemeentelijke verordening die in Westland de fractievergoedingen regelt, zou beter geformuleerd moeten worden waaraan die vergoeding besteed mag worden. Vooral de regels voor uitgaven in de horeca zouden duidelijker moeten worden. Dit stelt de gemeentelijke accountant in een rapport over de controle van de vergoedingen uit 2013, 2014 en 2015.

Aanleiding voor de aanbeveling is vooral de constatering van de accountant, dat het lastig is vast te stellen of alle horeca-gerelateerde uitgaven van de fractie van Westland Verstandig passen binnen de verordening. Het gaat om een bedrag van in totaal bijna 22.000 euro in die drie jaar.

De accountant geeft aan, dat die vaststelling ook overeind blijft nadat fractievoorzitter Duijsens zijn vragen had beantwoord. "Afgaande op de beantwoording hebben deze uitgaven als doel om ten gunste van de fractie en/of burger te komen. Dit is echter niet vast te stellen op basis van agenda's (m.u.v. de data van bijeenkomsten), notulen, uitnodigingen, gespreksverslagen, presentielijsten, etc."

Thema-avonden

In een reactie zegt Duijsens desgevraagd, dat zijn fractie in 2013 en 2014 en in mindere mate in 2015 een groot aantal burgerthema-avonden heeft georganiseerd in horecagelegenheden. Een deel van de kosten daarvan werd betaald uit het fractiebudget. "Daar is dat budget ook voor: de volksvertegenwoordigende rol nemen als gemeenteraadslid."

Volgens hem is het niet correct om deze uitgaven als zuiver horeca-uitgaven te kwalificeren. "Binnen de verordening is het toegestaan dit soort uitgaven te doen. Alleen aan horeca-uitgaven zelf valt lastig te zien dat deze in het kader van het fractiewerk zijn uitgegeven."

In de vergadering van de raadscommissie Bestuur op 9 februari wordt het rapport besproken en zal de accountant ook van de partij zijn.

Categorieen:
Westland Politiek