Archief

In Westland en Midden-Delfland een Meldpunt Verdringing

De gemeenten Westland en Midden-Delfland hebben samen met de gemeenten Den Haag, Delft, Rijswijk, en vakbond FNV het Meldpunt Verdringing in het leven geroepen. Werkzoekenden, werknemers en werkgevers kunnen hier vanaf nu melding maken van werkverdringing.

Verdringing op de arbeidsmarkt kan op verschillende manieren plaatsvinden. Een voorbeeld is, dat zittende werknemers hun baan verliezen door de inzet van werkzoekenden met subsidie. Ook kan het zijn dat echte banen worden verdrongen door de inzet van mensen die zonder loon werken terwijl zij geen redelijk perspectief hebben op betaald werk.

Met het meldpunt is een volgende stap genomen met het 'Verdringingsprotocol'. Dit is een intentieverklaring die de wethouders van de gemeenten in juni vorig jaar tekenden. In het Verdringingsprotocol, dat samen met de FNV is opgesteld, staan afspraken ter voorkoming van verdringing en werken zonder loon.

Via het Meldpunt Verdringing worden de meldingen hierover geïnventariseerd en besproken. Het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid (RPA) vangt periodiek de signalen af en stuurt deze door naar de betreffende gemeente voor een reactie of nader onderzoek.