Archief

Westlands Sportgala alcoholvrij

Het Westlandse Sportgala op dinsdag 31 januari in theater De Naald in Naaldwijk wordt alcoholvrij. Het college van burgemeester en wethouders kiest daarvoor, "want alcohol en sport: dat is geen match".

Bij het jaarlijkse sportgala reikt de gemeente de Westlandse sportprijzen uit en zet sporters in het zonnetje. "We moeten ons bewust worden van de manier waarop onze jeugd in contact komt met alcohol", zegt sportwethouder Mohamed el Mokaddem. Bij de sportvereniging laten volgens hem de ouderen onder de ogen van de jeugd vaak een meter bier aanrukken. "Het is duidelijk dat dit niet het goede voorbeeld is. Daarom organiseren we een alcoholvrij sportgala, om meer bewustwording te creëren."

College en raad hebben vermindering van alcoholgebruik onder jeugdigen tot speerpunt gemaakt. Tijdens een raadsinformatieavond in april 2016 waarschuwden politie en arts Nico van der Lely van de Delftse alcoholpoli voor een kwalijke tendens in het alcoholgebruik onder jongeren. Een paar maanden later werden hun woorden bewaarheid tijdens de laatste Westlandse zomerfeesten, waar meerdere jeugdigen tussen de 13 en 16 jaar laveloos van straat werden geplukt.

Dit jaar bij het sportgala aan de bar geen pils of wijn, maar een glas fris of alcoholvrij biertje. "Let wel: wij misgunnen niemand een drankje, integendeel. Wees je alleen bewust van waar, wanneer en hoeveel. Als college dagen we bezoekers van het gala uit deze handschoen op te pakken en te bekijken hoe zij deze gedachte kunnen overnemen", zegt wethouder Zorg en Welzijn Marga de Goeij.