Archief

'Mogelijk in 2027 geen Poolse arbeidskrachten meer in Westland'

De kans is groot dat er over tien jaar in Westland amper of geen Poolse arbeidskrachten meer werken. Dat stelt wethouder Weverling in de uitnodiging voor een komende woensdag te houden conferentie over arbeidsmigratie.

"Door de vergrijzing waar Polen vanaf 2020 mee zal kampen, gecombineerd met de almaar stijgende Poolse economie, zal het aantal Poolse arbeidskrachten afnemen. Via de uitzendbranche weten wij, dat de eerste voortekenen van deze krimp al zichtbaar zijn in Westland", zegt Weverling.

Tienduizend

Op dit moment zijn er in Westland naar schatting circa tienduizend arbeidsmigranten, van wie 95 procent Pool is. "Maar je kunt op je vingers natellen, dat er in de toekomst een gat valt. Daarom organiseren we deze conferentie. Wij willen de problemen voor zijn", motiveert de wethouder.

Het belangrijkste doel van de conferentie is helderheid te verschaffen in de urgentie van het probleem. Daarbij komen de volgende kernvragen aan de orde. Welke concrete stappen moet Nederland de komende jaren nemen om dit gat op te vangen? Kunnen we rekenen op vervanging door werklozen en statushouders? Moeten we inzetten op robotica? Of moeten we voor een oplossing ook kijken naar de prijsvorming van onze producten?

De conferentie wordt woensdag bij Looye Kwekers in Naaldwijk gehouden.