Archief

Westlandse telers pieken door slechte oogst in Spanje

Eindelijk eens goed nieuws voor de slatelers in Westland. Normaal is de teelt amper rendabel en daarom zijn de slatelers op dit moment in Westland en Midden-Delfland op 1 hand te tellen. Maar nu schiet de prijs voor onder meer sla de lucht in. Dat komt door de mislukte oogst van verschillende groenten in Spanje vanwege het slechte weer daar.

Sla is door die slechte oogst in Spanje nu moeilijk te verkrijgen en daarom wordt er goed voor betaald. In de winkel gaan kroppen ijsbergsla voor twee euro over de toonbank. Slateler Henk van Doorne uit 's-Gravenzande heeft zo'n 80.000 kroppen sla in zijn kas staan: "Vorig jaar kreeg ik 15 tot 18 cent per krop, nu is de prijs per krop 55 tot 60 cent. Ik kan nu het financiële gat van vorig jaar dichten met deze prijzen, want voor 15 cent kun je geen krop telen. Je zit vooral in de winter ook nog met stookkosten en natuurlijk heb je de inkoop van de planten, het vervoer van de planten enzovoort."

Toch staan er nog wat lege plekken in zijn kas. Henk vertelt dat het geen zin heeft om nu nog zijn hele kas vol slaplantjes te zetten. "Een klein plantje doet er al snel 8 weken over voordat het een volgroeide krop is. Tegen die tijd is de markt allang weer anders en profiteer ik niet meer van die goede prijs die ik nu krijg. "

Groenteboer

Maar niet alleen de sla wordt duur verkocht. Ook spinazie is op het moment niet te betalen. Bij groenteboer Kees Kleyberg in Wateringen gaat een kilo spinazie voor 13,30 euro over de toonbank. Kleyberg: "Er is geen spinazie meer te krijgen. Ik weet echt niet of ik het morgen nog wel krijg van mijn grossier. Ook de bloemkool en broccoli zijn schaars en worden steeds duurder. Ze zijn bijna twee keer zo duur als normaal."

De mensen op de markt in Naaldwijk reageren wisselend op het nieuws. De één koopt nu gewoon ingeblikte groenten. De ander zegt: "Ik ga toch geen 13 euro voor spinazie betalen, dan eet ik wel gras of zeewier." Maar er zijn ook mensen die het er wel voor over hebben: "Toch zal ik die bloemkool voor vier euro wel kopen. Voor mij is een bloemkooltje gewoon een traktatie."