Archief
Fred van der Ende

Fred van der Ende

Aankleding Leuningjes wordt pas na asbestsanering duidelijk

Met de sanering van het asbest in zalencomplex De Leuningjes in Poeldijk is deze week een begin gemaakt. Het is echter nog niet duidelijk, hoe gebruikersvriendelijk de zalen zullen zijn na de oplevering over enkele maanden. Dat blijkt uit de antwoorden van wethouder Ouwendijk op vragen die door de fractie van Westland Verstandig waren ingediend.

Op de nu in gang gezette sanering was aangedrongen door de Westlandse gemeenteraad. Die wil dat met name de grote zaal, die sinds het najaar van 2015 dicht is, voorlopig weer in gebruik genomen wordt. 'Voorlopig', want het is niet zeker, dat De Leuningjes op de langere termijn het hart van de Poeldijkse culturele verenigingen zal blijven.



Wind- en waterdicht


De gemeenteraad heeft ingestemd met een voorstel dat De Leuningjes na de sanering "wind- en waterdicht" zal zijn. Westland Verstandig informeerde bij de wethouder naar een eventueel plan van aanpak. In zijn reactie zegt Ouwendijk, dat er geen plan van aanpak is. "Pas na de asbestsanering is duidelijk in welke staat de grote zaal in aanblik, toegankelijkheid en veiligheid verkeert", verklaart hij.

De wethouder stelt verder, dat er - in de opgestelde kostenraming - voor interne bouwkundige aanpassingen een bedrag van 50.000 euro is opgenomen. Deze middelen worden in volgorde van veiligheid, toegankelijkheid en aanblik gebruikt om de grote zaal weer in gebruik te nemen. Verder is er een bedrag van 100.000 euro geraamd voor gebouwgebonden inventaris. Hieronder wordt onder meer verstaan: klimaatbeheersing, brandmeldinstallatie, geluid- en lichtinstallatie.

'Zonder herinnering'

Westland Verstandig wilde van de wethouder weten, of hij het met de fractie eens is, dat het weer in gebruik nemen van De Leuningjes inhoudt, dat er ook een goed uitziende grote zaal moet zijn waar de gebruikers zonder aan het asbestverleden herinnerd te worden, gebruik van kunnen gaan maken.

Ouwendijk deelt die opvatting echter niet. "Wind- en waterdicht houdt in, dat de grote zaal op een sobere manier gebruiksklaar wordt gemaakt", is zijn reactie.

Categorieen:
Poeldijk Westland Politiek