Archief
Fred van der Ende

Fred van der Ende

Auto's blijven hangijzer herinrichting Marktplein 's-Gravenzande

Wethouder Duijvestijn van de gemeente Westland gaat proberen om 's-Gravenzandse belanghebbenden toch zoveel mogelijk op één lijn te krijgen voor de toekomstige verkeerssituatie rondom het Marktplein. Als hem dat zou lukken, kan het plan voor herinrichting van dit plein mogelijk als zogeheten hamerstuk in de raadsvergadering van 24 januari aangenomen worden.

Het college van B en W wil, vooral uit het oogpunt van veiligheid, de rijweg aan de noordkant van het plein geheel afsluiten. De meerderheid van de middenstand heeft een voorkeur voor openhouden, eventueel met een aantal beperkingen. Ook een meerderheid van de gemeenteraad lijkt hier voorstander van, zo kwam woensdagavond in een commissievergadering naar voren.



Met name een aanzienlijk deel van de aanliggende horecabedrijven is voorstander van algehele afsluiting, maar bijvoorbeeld snackbar De Parel zegt een groot economisch belang bij het openhouden van deze route te hebben. VVD-raadslid Zuyderwijk suggereerde een tussenweg: alleen afsluiting van de rijweg gedurende de zomerperiode.

Wethouder Duijvestijn hield nog eens een pleidooi voor het permanent weren van autoverkeer lang het plein. "Geef de afsluiting een kans", zo betoogde hij. Verder deed hij de toezegging om al na een half jaar de situatie te willen evalueren.

Wilhelminaplein

Behalve de herinrichting van het 's-Gravenzandse Marktplein stond ook de ingrijpende vernieuwing van het Wilhelminaplein in Naaldwijk op de agenda. Hier kon uiteindelijk worden geconcludeerd, dat er geen debat meer hoeft plaats te vinden op 24 januari. Er is een intensief traject met alle belanghebbenden afgelegd, waarbij vrijwel alle belangrijke pijnpunten konden worden opgelost.