Archief
Fred van der Ende

Fred van der Ende

Aantal woningzoekenden in Westland blijft stijgen

Het aantal woningzoekenden in Westland is in de afgelopen drie jaar doorlopend gestegen: van 8.125 in 2014 naar 8.469 in 2016. Binnen die groep geregistreerde woningzoekenden is een deel echt actief woningzoekend. Die categorie vertoont in dezelfde periode een nog wat sterkere stijging: van 2.280 naar 2.754. Deze cijfers meldde wethouder Weverling dinsdagavond in een commissievergadering van de Westlandse gemeenteraad.

Bij de rondvragen in die vergadering kwamen er enkele aan de orde die te maken hebben met de huisvesting van statushouders. Zo was het de fractie van Westland Verstandig die informeerde naar het aantal woningzoekenden. Tevens wilde deze fractie weten, hoeveel huurcontracten er in genoemde periode waren getekend. En in afwijking van de ontwikkeling van het aantal woningzoekenden, is hierbij sprake van een dalende lijn: het ging namelijk om 513 getekende huurcontracten in 2014, 479 in 2015 en 348 in 2016.

Sociale huurwoningen

De fractie van de LPF vroeg naar het aantal beschikbaar gekomen sociale huurwoningen in 2016 en hoeveel daarvan naar statushouders waren gegaan. De wethouder meldde, dat het in totaal ging om 470 woningen en dat er hiervan - op grond van de taakstelling door de rijksoverheid - 75 naar statushouders waren gegaan. Verdeeld naar de kernen betrof het 23 woningen in Naaldwijk, 13 in Monster, 12 in 's-Gravenzande, 10 in Wateringen, 7 in Poeldijk, 5 in De Lier, 3 in Kwintsheul , 1 in Heenweg en Maasdijk en nul in Honselersdijk en Ter Heijde.

Verder informeerden beide fracties naar de consequenties van de komende wetswijziging waardoor de voorrangspositie van statushouders vervalt. Weverling liet blijken , dat die wijziging in de praktijk niet zo heel veel effect zal hebben, omdat de gemeente toch moet blijven voldoen aan de door de rijksoverheid opgelegde taakstelling. Zoals eerder door de WOS gemeld, heeft de gemeente op dat vlak in 2016 een achterstand van ruim tachtig opgelopen.