Archief

Marktplein 's-Gravenzande wordt autovrij

Als het aan het Westlandse college van B en W ligt, dan is het Marktplein in 's-Gravenzande na de komende herinrichting autovrij. Het zal de verkeersveiligheid doen toenemen en het draagt bij aan het veiligheidsgevoel van horecapersoneel en bezoekers. Dit stelt het college in het raadsvoorstel over de herinrichting, waarvoor 1,2 miljoen euro moet worden uitgetrokken.

Er is lang gesteggeld over het al dan niet autovrij maken van het Marktplein. Bewoners rond Marktplein en Langestraat bleken tegen afsluiting voor het autoverkeer en werden daarin gesteund door de ondernemersclub BIZ 's-Gravenzande. Ondernemers rond het Marktplein bleken juist voor afsluiting.

Het college zegt ook nog de variant te hebben bekeken, waarin het Marktplein alleen vrijdagochtend tot zondagavond in de maanden maart tot november wordt afgesloten. Dat zou 60.000 euro extra kosten voor de plaatsing van pollers.

Uit onderzoek blijkt dat circa 300 motorvoertuigen per dag gebruik maken van de rijbaan op het Marktplein. Dat aantal noemt het college laag. "Door afsluiting ontstaan geen problemen ten aanzien van de bereikbaarheid van de woningen in de Langestraat, de horecagelegenheden en de winkels", aldus het college.

Fietsers mogen vanuit twee richtingen het plein oversteken, maar zijn wel "te gast in het voetgangersgebied". Wel moet er een fietsenstalling en een openbare toiletvoorziening komen. De gemeente praat daarover met de eigenaar van het pand van de voormalige Rabobank.

Over de herinrichting valt in de gemeenteraadsvergadering van 24 januari een beslissing.