Archief
Fred van der Ende

Fred van der Ende

Van der Tak: 'Stop het Grote Ego-denken'

Burgemeester Van der Tak van Westland zegt "er klaar mee te zijn", dat mensen zichzelf centraal stellen. "Stop het Grote Ego-denken. Niet ik, niet u en niet jij boven de ander", was maandagavond de oproep tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in Naaldwijk.

"Je ziet het Grote Ego in het verkeer: met te hoge snelheid rijden in onze dorpen, te laat richting links of rechts aangeven, bumperkleven en niet stoppen bij een zebrapad. En ook in de sport, onder meer op de voetbalvelden: scheidsrechters uitschelden, lopen te foeteren op je medespelers en de tegenstander deugt al helemaal niet", sprak Van der Tak. Hij is blij dat de Westlandse voetbalclubs, verenigd in FEVO-West, "dit naargeestige fenomeen" tot een speerpunt van hun aandacht hebben genomen.



Echtscheidingen boven landelijk gemiddelde

De burgemeester vervolgde: "Je ziet het Grote Ego zelfs in het instituut van het huwelijk, waar Westland niet alleen kampt met een hoger aantal echtscheidingen dan het landelijke gemiddelde (want meer dan veertig procent van de huwelijken strandt), maar met name de vechtscheidingen, ruzie, intimidatie en bedreigingen, bezorgen politie en hulpverleners in ons Sociaal Kernteam veel werk. En veel kwalijker nog: voornamelijk kinderen zijn de dupe en bezorgen daarmee onze leerkrachten en docenten in het onderwijs de nodige kopzorgen."

"En ja, ik kan er niet om heen, je ziet het Ego eveneens in de Westlandse gemeenteraad. Iedereen weet wat hier wordt bedoeld, daar hoeven we niet omheen te draaien. Op de man spelen, insinuaties, willens en wetens beschadigen en verdraaien van de waarheid", aldus Van der Tak. Hij zegt zich gelukkig te prijzen, dat de bestuurskracht van Westland er niet door is geraakt, maar dit is volgens hem zeker geen vanzelfsprekendheid. "Daarom pleit ik voor waardigheid binnen het debat; niet onwaarheid, waarbij het gaat om tegenspraak; niet om tegenstelling te zoeken, waar het gaat om saamhorigheid en samenwerking in het belang van de Westlandse samenleving", aldus Van der Tak.

'Weg met WOW'

Afgelopen jaar ging op een terrein bij de bloemenveiling in Honselersdijk de eerste paal de grond in voor het project Greenport Horti Campus. De burgemeester is niet ingenomen met de nieuwe naam voor dit opleidingsinstituut voor 'het groene talent van de toekomst'. "Die naam WOW past echt niet, zeggen vele in- en outsiders en kent een andere betekenis. Daarom is mijn keuze: Westland Hortivalley Centre", aldus Van der Tak.