Archief
Archief WOS Media

Archief WOS Media

Westlandse raad doet fractie van Peter Duijsens in de ban

De meerderheid van de gemeenteraad van Westland wil niet langer samenwerken met de fractie van Westland Verstandig. De reden is, dat fractievoorzitter Peter Duijsens de oproep om te vertrekken naast zich heeft neergelegd. Behalve Westland Verstandig stemde ook de fractie van de LPF tegen de desbetreffende motie. Volgens LPF-voorman Dave van der Meer moet je nimmer een fractie in de ban doen, het zijn immers gekozen volksvertegenwoordigers.

Het raadsdebat, dat dinsdagavond om 20.00 uur was begonnen en tot na half één in de nacht duurde, was gebaseerd op het onderzoek naar de gedragingen van de inmiddels ontslagen raadsgriffier Nico Broekema. Dat onderzoek bracht aanvankelijk twee raadsleden in het nauw, want behalve Duijsens lag ook John Witkamp van de LPF onder vuur.

Uit het onderzoek was naar voren gekomen, dat Broekema in de afgelopen jaren grote sympathie aan de dag legde voor deze twee leden van de oppositie. Mogelijk als een soort compensatie voor het niveau van uitwisseling van informatie tussen collegeleden en de coalitiepartijen, speelde Broekema heel veel specifieke informatie via e-mail door aan Duijsens en Witkamp.

Rotte appels

Fractievoorzitter Piet Vreugdenhil van het CDA vergeleek hun gedrag met het helen van gestolen goederen. Op grond van het onderzoek van Hoffmann Bedrijfsrecherche, bestempelde hij beide raadsleden als rotte appels. Vreugdenhil diende een motie in, waarin de twee werden opgeroepen om op te stappen en verder dat burgemeester Van der Tak aangifte tegen hen doet. Deze motie werd door alle fracties, behalve die van LPF en Westland Verstandig, mede ingediend.

Duijsens eiste van Vreugdenhil, dat hij van alle door hem genoemde (veertien) e-mails bewijst waarin het vertrouwelijke en geheime karakter schuilt. "Hij kan het gewoon niet uitleggen", sneerde de voorman van Westland Verstandig na de reactie van Vreugdenhil.

'Modder gooien'

Witkamp verweet Vreugdenhil, dat hij op een laaghartige manier met modder gooide. Hij toonde zich heel strijdvaardig en kondigde aan na de volgende raadsverkiezingen (2018) nog zeker een nieuwe termijn raadslid te willen zijn; "ik blijf hier!" Later zou Witkamp verklaren, dat hij "met de wetenschap van nu in sommige opzichten anders gehandeld zou hebben". Daaraan voegde hij uiteindelijk nog toe: "Ik kan iedereen recht in de ogen kijken."

Deze uitspraken werden door de andere fracties als een voldoende vorm van excuus aanvaard, waardoor niet langer werd aangedrongen op zijn vertrek.



'Ga nog eens voor de spiegel staan'


Nadat alle fractievoorzitters hadden gesproken, vroeg burgemeester Van der Tak op indringende toon aan Duijsens en Witkamp om voor de spreekwoordelijke spiegel te gaan staan. "Denk nog eens tien minuten na over de vraag 'Moet ik niet een handreiking doen'?" Vervolgens zei hij tot twee maal toe op gedragen toon: "Dit verdient Westland niet." Vervolgens schorste hij de vergadering voor tien minuten. Maar die schorsing duurde bijna een uur.

Duijsens gaf daarna aan, dat hij graag in een overleg van fractievoorzitters nog eens over alle zaken wil praten. Vreugdenhil vertolkte het gevoel van een groot deel van de raad, dat Duijsens ook in dit debat opnieuw burgemeester Van der Tak had gediskwalificeerd en ook weer diverse insinuaties had gedaan. Daarom werd de oproep tot de voorman van Westland Verstandig om op te stappen, gehandhaafd.

Categorieen:
Westland Politiek