Archief

Chinees sprekende Midden-Delflanders voor wedstrijd naar China

Hilke Schenkel (17) uit Maasland en Nienke Sjamaar (16) uit Den Hoorn zijn de beste Mandarijn sprekers van Nederland. Zij verdedigden ons land tijdens een internationale competitie in de Chinese taal in China. De twee wonnen niet, maar kregen wel een studiebeurs van een half jaar voor een studie naar keuze in China. Dat meldt mediapartner Omroep West.

Alle middelbare scholieren die Chinees krijgen mochten aan de competitie meedoen. Enige voorwaarde van deelname was dat de scholieren geen ouders mogen hebben die vloeiend Chinees spreken.

De twee wonnen de competitie van alle andere scholieren in Nederland, een voorselectie voor de internationale competitie. Vicky van Heijningen (16) uit Wateringen werd tweede en mocht daarom als supporter met de winnaars mee naar China.

Naar China

De scholieren verbleven in China van 13 tot 31 oktober. De competitie bestond uit schriftelijke en mondelinge kennistoetsen over de Chinese taal en cultuur, voordrachten en presentaties van bijvoorbeeld kalligrafie, schilderen, zang, dans, kung fu en cabaret.

De wedstrijd is bedoeld om een brug te slaan tussen China en de rest van de wereld. Maar ook om scholieren van over de hele wereld met elkaar in contact te brengen. Tijdens de periode in China was het niet alleen hard werken, er was ook tijd om wat cultuur te snuiven. Zo bezochten de deelnemers de Chinese muur.