Archief

Ruimte voor huisjes op Westlandse en Hoekse strand

Op de stranden van Westland en Hoek van Holland blijft ruimte voor nieuwe verblijfsrecreatie. Daarbij moet gedacht worden aan strandslaaphuisjes, een horecapaviljoen of een surf- of zeilschool. In het duingebied daarachter blijft het strenge beleid gehandhaafd. Vanwege de hoge natuurwaarden is alleen in uitzonderlijke gevallen bebouwing toegestaan, bijvoorbeeld voor de waterwinning.

Dit stelt de provincie Zuid-Holland in een persbericht over het Kustpact. Donderdag werd bekend dat minister Schultz van Infrastructuur en Milieu daarover met een groot aantal partijen een voorlopige overeenstemming heeft bereikt. In het pact, dat eind november wordt getekend door onder meer de provincie, zijn afspraken gemaakt om de kust beter te beschermen.

De provincie zegt het kustbeleid verder aan te scherpen. Er wordt een duidelijker onderscheid gemaakt tussen drukke en rustige delen. De rustige stranden worden toegevoegd aan het Natuur Netwerk Nederland. Nieuwe verblijfsrecreatie is hier niet toegestaan. Maar dat geldt dus niet voor drukke stranden. Behalve Westland en Hoek van Holland noemt de provincie Kijkduin, Ter Heijde, Den Haag, Noordwijk en Katwijk.