Archief
Archief WOS Media

Archief WOS Media

Paar uur meekijken bij onderzoek op Molenslag

Een buitenkans voor liefhebbers van archeologie: deze week woensdag is er een open middag bij het onderzoek aan de Molenslag in Monster. Belangstellenden kunnen daar terecht tussen 13.30 en 16.00 uur. "Buiten deze tijden is het terrein helaas niet toegankelijk", laat duinbeheerder Dunea weten.

In 2014 zijn in opdracht van de provincie Zuid-Holland natuurherstelwerkzaamheden uitgevoerd op het terrein van de voormalige camping De Molenslag. Tijdens die werkzaamheden werden archeologische waarden ontdekt. Er wordt nu opnieuw onderzoek uitgevoerd door Archeologie Delft, in opdracht van de provincie Zuid-Holland, de gemeente Westland en Dunea.

Najaarsstormen

Een deel van de archeologische sporen en vondsten is in 2014 en 2015 gedocumenteerd, waarbij de archeologie zo veel mogelijk in de bodem werd bewaard. Het idee was toen, dat de achtergebleven sporen geen nadelig effect zouden hebben op het natuurherstel en dat de natuur ook geen nadelig effect zou hebben op de archeologische sporen en vondsten. Maar met de najaarsstormen van vorig jaar kwamen ze toch bloot te liggen en daarom heeft de provincie Zuid-Holland besloten de vondsten veilig te stellen door ze te laten opgraven.

IJzertijd

Bij eerder onderzoek zijn sporen uit de IJzertijd (van 800 tot 12 jaar vóór Christus) en de vroege Middeleeuwen (450 tot 700 jaar na Christus) aangetroffen. Ook sporen uit latere tijden, tot in de negentiende eeuw, komen voor. Het betreft grondsporen van boerenerven en akkers, waterputten en gebruiksvoorwerpen uit de genoemde perioden.

Informatie voor belangstellenden: de locatie is Monster, hoek Molenslag/Slaperdijk. Stevig schoeisel wordt aanbevolen. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid beschikbaar in de omgeving.

Categorieen:
Monster Westland Cultuur