Archief

Schot in verzelfstandiging Hofboerderij

Er komt eindelijk schot in de plannen voor de Hofboerderij in Wateringen. Bijna een jaar nadat het college van B en W in principe besloot tot een zelfstandige exploitatie, ligt er nu een raadsvoorstel om 141.500 euro beschikbaar te stellen voor een horecavoorziening in het gebouw en 121.500 euro voor het doen van noodzakelijk onderhoud.

De gemeente blijft eigenaar van de Hofboerderij, maar bespaart jaarlijks ruim 17.000 euro omdat de nieuw te vormen beheerstichting verantwoordelijk wordt voor exploitatie en onderhoud. Hoewel de plannen voortkomen uit de huidige huurders, is de bedoeling dat de nieuwe bestuurders geen functie bekleden binnen de verenigingen.

Eind vorig jaar kwam het college nog niet met een voorstel naar de raad, omdat verantwoordelijk wethouder Ouwendijk toch nog wilde bekijken of er een bredere maatschappelijke invulling van de Hofboerderij mogelijk was. Daarbij werd gedacht aan een verhuizing van de Wateringse bibliotheek naar het Hofpark. Gesprekken daarover hebben echter niets opgeleverd.

"Daarom wordt nu doorgepakt op het oorspronkelijke plan met uitbreiding van de horecafunctie in het gebouw", aldus het college in het raadsvoorstel. Een verantwoorde exploitatie wordt namelijk niet mogelijk geacht zonder een eenvoudige horecavoorziening.

De gemeente wil wel dat de zogeheten Burgerzaal van de Hofboerderij beschikbaar blijft als gemeentelijke trouwlocatie. De monumentencommissie heeft al ingestemd met de interne verbouwing ten behoeve van de horecavoorziening en zal betrokken worden bij de plannen om een serre aan de Hofboerderij te bouwen en om zonnepanelen en voorzetramen te gebruiken 'in het kader van duurzame monumentenzorg'.

Categorieen:
Wateringen Politiek