Archief
Archief WOS Media

Archief WOS Media

LPF Westland: 'Dan ook bij ons minder statushouders'

De gemeenteraadsfractie van LPF Westland rekent er op, dat het aantal statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) dat de gemeente Westland moet huisvesten, omlaag zal gaan. Hiermee reageert de fractie op het bericht dat de gemeente Den Haag aanzienlijk minder statushouders aan onderdak hoeft te helpen dan aanvankelijk was opgedragen door de rijksoverheid.

De LPF wil van het college van B en W weten, of Westland ook een brief met een lagere taakstelling heeft ontvangen. "Zo nee, bent u bereid om per ommegaande contact op te nemen met het ministerie en daar ook een lagere taakstelling aan te vragen, gezien de lastige Westlandse situatie en de verminderde instroom?", oppert de fractie. Verder meent de LPF, dat de ontwikkeling van een woningenproject voor statushouders aan de Oostduinlaan in 's-Gravenzande nu helemaal overbodig is geworden en direct moet worden stil gezet.

Lening of gratis?

Ook de fractie van Westland Verstandig heeft donderdag vragen over statushouders bij het college ingediend. Dit deed zij naar aanleiding van vragen van inwoners. Als statushouders een woning krijgen toegewezen, krijgen ze in de ene gemeente de inrichting er bij, maar gebeurt dat in andere gemeenten op grond van een lening. Hoe zit dat in de gemeente Westland?, wil Westland Verstandig weten. Het zelfde geldt met betrekking tot andere diensten, zoals het behalen van een rijbewijs.

De fractie wil eigenlijk een totaaloverzicht van de faciliteiten die statushouders van de gemeente Westland ontvangen nadat aan hen hier een woning is toegewezen. Nazoeken op de gemeentelijk website of op andere plekken geeft geen duidelijkheid op dit punt, aldus Westland Verstandig. Het lijkt haar een goede zaak dat alle inwoners kunnen vernemen hoe dat in Westland geregeld is. "Is het college bereid om hier openheid van zaken over te geven en dit duidelijk op de site van de gemeente Westland te vermelden?", besluit de fractie.