Archief
Rode Mijter Company

Rode Mijter Company

Edo Haan: Maassluis moet gastheer zijn voor debat over Zwarte Piet

Burgemeester Edo Haan van Maassluis wil dat zijn stad gastheer is voor het debat over Zwarte Piet. Dat zei hij dinsdagavond tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad. Haan: "Als ik zou worden gevraagd om het debat te leiden tussen voor- en tegenstanders, dan zou ik dat doen."

De burgemeester wil wegkomen uit de feitenvrije discussie waarbij men elkaar grof bejegent. "Zet het verhaal eens neer in historisch perspectief", betoogde hij. Dat is ook de reden dat er een tentoonstelling komt over de historie van Sinterklaas. Overigens niet in het oude Weeshuis aan de Noordvliet, maar in het statige hoekpand aan de Nieuwstraat en de Wip. Het oude Weeshuis stond te koop en is intussen verkocht. De rijksoverheid steunt Maassluis in haar missie met financiƫle steun voor de inrichting van de tentoonstelling. "Het kost de gemeente helemaal niets", aldus Haan.

Tussenpersoon

Dat de gemeente als tussenpersoon heeft gehandeld voor onderwijspakketten van 'Nederland wordt Beter' (anti-Zwarte Piet) en het Sint & Pietengilde (pro-Zwarte Piet) is juist om dat debat te faciliteren. De organisaties kregen tien minuten de tijd om hun pakket te presenteren bij het overleg van basisschooldirecteuren. Bij de directeuren is er tot nog toe niet veel animo voor de pakketten, zo werd ook duidelijk tijdens de commissievergadering.

Wat Haan wel moeilijk vindt, is de communicatie vanuit omroep NTR. "De NTR communiceert niet. Dat is hun beleid. Ik vind dat niet meer van deze tijd. Ik worstel daar ook mee. Ik weet wel een paar details, maar ik wil en mag dat niet zeggen."

Financiƫn

Financieel gezien loopt het feest op rolletjes. Nog steeds kan de gemeente zich houden aan de 350.000 euro die ervoor begroot is. Ambtelijke uren worden niet in dat bedrag meegeteld. En qua sponsoring: "Flora Holland geeft ons 20.000 gerbera's", aldus een blij verraste Haan.

Categorieen:
Maassluis Politiek