Archief
Fred van der Ende

Fred van der Ende

GBW: 'En nu echt iets doen voor Heenweg'

Het dorp Heenweg zou moeten worden uitgebreid met een nieuwbouwwijk. Daarbij wordt gedacht aan circa dertig woningen, voorzien van een voor- en achtertuin en met het predikaat 'bereikbare koop', met name bedoeld voor jonge en startende gezinnen. Dat idee heeft GemeenteBelang Westland (GBW) onlangs voorgelegd aan enkele bewoners van Heenweg.

Coalitiefractie GBW zegt hiermee de knuppel in het hoenderhok te gooien, omdat het idee ingaat tegen een raadsbesluit. Er is immers in de Westlandse gemeenteraad afgesproken om geen tuinbouwgrond meer op te offeren.



'Enige manier voor goede toekomst'

Toch denkt GBW positieve weerklank te kunnen ontmoeten binnen de gemeenteraad. "Natuurlijk zetten niet alleen wij ons actief in voor de kern Heenweg. Bijvoorbeeld de CDA-fractie, maar ook de LPF-fractie, hebben zich de afgelopen jaren dikwijls publiekelijk druk gemaakt over de toekomst van Heenweg", verklaart GBW. "Vrijwel alle politieke partijen zien in, dat uitbreiding van het aantal woningen de enige manier is om de kern Heenweg een goede en levendige toekomst te geven", voegt zij eraan toe.

"We willen doen wat goed is voor Heenweg, maar het kan niet door de eigen besluitvorming. De enige optie is dan het verdichten in de kern. Dat betekent vrijwel alleen gestapelde bouw, maar wij vragen ons af of die nu zo aantrekkelijk is voor jonge en startende gezinnen. Op één hectare grond kan een mooie woonwijk met volwaardige grondgebonden woningen worden gerealiseerd", stelt GBW. Als voorbeeld kijkt de fractie naar het project 'De Watertuin' in Maasdijk.

Vragen VVD-fractie

De raadsfractie van VVD Westland heeft maandag bij het college van B en W schriftelijke vragen ingediend over dorpscentra van enkele kleine kernen. De VVD vindt het fijn, dat er concreet wordt gewerkt aan verbetering van de centra (pleinen) in 's-Gravenzande en Naaldwijk. "Maar het is noodzakelijk om ook te investeren in de kleinere kernen, zoals Kwintsheul , Honselersdijk en Heenweg om daarmee de centra van de dorpen levendiger te maken", aldus de liberalen. De fractie wil graag eten hoe het college daar invulling aan gaat geven.