Archief
Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat

Maeslantkering gaat nog een keer dicht

De Maeslantkering bij Hoek van Holland gaat later dit stormseizoen mogelijk nog een keer dicht. In september ging de stormvloedkering ook al eens dicht voor een testsluiting, maar toen hield de Nieuwe Waterweg zich koest. Nu wil Rijkswaterstaat de kering testen onder stormcondities.

Minister Schultz besloot eerder dit jaar om de Europoortkering, de noemer voor zowel de Maeslantkering als Hartelkering samen, eens per zeven jaar te sluiten als het stormachtig weer is. Deze 'verificatiesluiting' staat overigens los van het moment waarbij het weer echt bar en boos is, en de kering sowieso dicht moet om het achterland te beschermen.

Rijkswaterstaat verlaagt het officiƫle sluitpeil van de Europoortkering vanaf 1 oktober 2016 met 40 centimeter. Dit betekent dat de kering sluit bij 2.60m in plaats van 3.00m boven NAP bij Rotterdam. Een waterstand van +2.60m NAP of hoger komt ongeveer eens per twee jaar voor.

Het is nog niet bekend wanneer Rijkswaterstaat de verificatiesluiting uitvoert, maar dat wordt op tijd gecommuniceerd. Als het eenmaal zover is, is het scheepvaartverkeer op de Nieuwe Waterweg en het Hartelkanaal gestremd.