Meerderheid voor omzetten noodbevel naar noodverordening
Het voorstel van Burgemeester Edo Haan om het aflopende noodbevel in de Burgemeesterswijk in Maassluis om te zetten in een noodverordening kent alleen maar voorstanders in de gemeenteraad. Hiermee krijgt de politie in Maassluis nog twee weken iets meer bevoegdheden dan normaal.
Zo kan een verblijf in de openbare ruimte, zonder redelijk doel, worden tegengegaan en geldt er een samenscholingsverbod voor groepen van groter dan vier personen in de wijk. Verder moet er nog een tweede mobiele camera in de wijk worden gezet. Die komt niet van de politie, maar moet door de gemeente zelf worden gehuurd.
Groepsleden stuk voor stuk in beeld krijgen
Ook gaat de gemeente, naar Amsterdams voorbeeld, een top 25 opstellen van criminele veelplegers, zei burgemeester Haan: "Die gaan we allemaal afpellen, stuk voor stuk. En ik zal er voor zorgen dat de partijen echt gaan samenwerken." Zo wordt er formeel overgegaan tot een groepsaanpak binnen de driehoek politie, gemeente en openbaar ministerie. Het gaat dan om het uitwisselen van persoonsgegevens tussen allerlei instanties.
Verder zei hij dat de gemeente bezig is met het aanstellen van een jongerenwerker met Marokkaanse achtergrond die de jongeren uit de 'top 25' wel kan bereiken,iets wat volgens Haan tot nu toe niet gelukt is door jongerenwerkorganisatie Welzijn E25 ("die bereikt alleen het deel van de jongeren dat wél opgevoed wordt").
Nog niemand opgepakt
Er is nog niet één procesverbaal uitgeschreven in de afgelopen weken in de Burgemeesterswijk in Maassluis. "Laat staan dat er iemand aangehouden is", aldus een teleurgestelde burgemeester Edo Haan dinsdagavond in de gemeenteraad.
En resultaat van de mobiele camera die ingezet is in het Vrijheidspark is er ook al niet. Haan: "Er wordt vooral tegenaan geplast, maar heeft niet gewerkt." Aan de politie is wel een tweede camera gevraagd. "Maar dat schoot niet zo op, daarom gaan we er zelf maar een huren", aldus Haan.