Archief

Gemeente Westland creëert banen voor jongeren

Meer jongeren aan het werk bij de gemeente Westland en ruimte voor oudere werknemers om duurzaam richting pensioen te gaan. Dat is het doel van het zogenaamde generatiepact dat de gemeente deze week heeft gesloten. Het gaat om een regeling die oudere werknemers de ruimte biedt om minder te gaan werken met behoud van een deel van het salaris.

Door deze constructie ontstaat er financiële ruimte voor de gemeente om jongeren te werven voor een baan bij de gemeente. Westland maakt extra budget vrij om dit generatiepact honderd procent sluitend te maken. Er zijn twee varianten. Bij de eerste gaan werknemers van de gemeente 80 procent van hun huidige werktijd werken, waarbij ze 90 procent van het huidige salaris ontvangen en 100 procent pensioenopbouw blijven genieten. De tweede variant staat voor 60 procent werken, 80 procent salaris en 100 procent pensioenopbouw.

"We hebben als gemeente te maken met een vergrijzend ambtenarenbestand," aldus wethouder Mohamed el Mokaddem. "Als we niet ingrijpen, dan verdwijnt er in de komende jaren een hoop ervaring zonder dat we dat kunnen opvangen. We pakken dit nu op, omdat het tegelijkertijd een kans is om jeugdwerkloosheid te bestrijden, want met het generatiepact creëren we banen voor jongeren. Zo spinnen beide partijen er garen bij."

Met ingang van 1 januari 2017 kunnen oudere medewerkers vanaf vijf jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd gebruik maken van het generatiepact. De regeling loopt tot 1 januari 2020. Of de regeling dan verlengd wordt en tegen welke voorwaarden is afhankelijk van de uitkomsten van een evaluatie.

Categorieen:
Westland Algemeen