Archief
De situatie op 24 augustus 2016 -foto- Rijkswaterstaat-Jurriaan Brobbel

De situatie op 24 augustus 2016 -foto- Rijkswaterstaat-Jurriaan Brobbel

Zandmotor lijkt langer actief te zijn dan voorzien

De Zandmotor voor de kust tussen Ter Heijde en Kijkduin is waarschijnlijk langer actief dan de vooraf geschatte 20 jaar. Dat heeft de provincie Zuid-Holland woensdag laten weten. Het innovatieve project is vijf jaar geleden aangelegd om de natuur te laten werken aan versterking van de kust. De combinatie van opgespoten zand, zeestroming en wind moest daarvoor zorgdragen.

Op dit moment voorziet de Zandmotor al meer dan 5 kilometer kust van zand. In de eerste vier jaar is bijna 1 miljoen kubieke meter zand verplaatst richting Ter Heijde en circa 1,5 miljoen kuub richting Kijkduin. Hoewel er in de eerste vijf jaar al veel is gebeurd, kan men nog geen antwoord geven op de vraag of de kosten van aanleg en monitoring van de Zandmotor lager liggen dan bij reguliere zandstortingen het geval is. Wellicht dat hierop na tien jaar, in 2021, een goed antwoord kan worden gegeven.

Duinaangroei

De duinaangroei in het kustgebied van de Zandmotor verloopt minder snel dan verwacht. Dit heeft echter geen effect op de veiligheid van de kust, aldus de provincie. Een belangrijke reden voor de minder snelle groei is, dat het zand zich over een relatief grote afstand moet verplaatsen naar de duinen.

Effecten op de recreatie

Bij de start van de Zandmotor was iedereen benieuwd naar de effecten op recreatie. Vijf jaar later is de variƫteit in recreatie groter geworden. Op het strand tussen Ter Heijde en Kijkduin zijn minder badgasten: mensen die louter komen zonnen en zwemmen. Tegelijkertijd zijn er meer mensen die een dagje komen kijken naar de Zandmotor, meer bezoekers met een hond, meer kitesurfers en meer avondbezoekers. Ook zijn er volop buitenactiviteiten zoals paardrijden, vissen en hardlopen.

Planten en dieren

Het aantal plantensoorten en het aantal groeiplaatsen in het gebied van de Zandmotor neemt toe. Het betreft met name biestarwegras- en helmduintjes. Dichtbij de waterlijn is een lint van laagblijvende plantjes ontstaan. In het duinmeer zelf groeien volop waterplanten.

In de eerste vijf jaar zijn er vijftig vogelsoorten rond de Zandmotor waargenomen. De kokmeeuw komt verreweg het meest voor, net als stormmeeuwen, zilvermeeuwen, futen en aalscholvers. Ook meerdere typen steltlopers zoals de scholekster bezoeken de zandmotor. Rond de Zandmotor zijn er ook veel bodemdieren.

Kansen elders

Een andere geschikte locatie voor een zandmotor -naast de kust van Zuid Holland- is de kust van Noord Holland. Er is ook belangstelling vanuit het buitenland, onder meer vanuit Jamaica en Zweden. Inmiddels zijn er concrete plannen voor een zandmotor bij Norfolk (Groot Brittanniƫ).

Categorieen:
Monster Algemeen