Archief
Signbiblio

Signbiblio

Homotrouwscene voor film in Monsterse kerk geweigerd

Het katholieke bestuur van de Sint-Machutuskerk in Monster heeft dinsdag plotseling haar toestemming ingetrokken om daar een trouwscène op te nemen voor de film Waves of Hope. Het zou gaan om een scène tussen twee mannen die in de echt worden verbonden. Filmmaker Theodor van der Lans is woedend om deze zijns inziens ouderwetse gedachtegang, zegt hij tegen mediapartner Omroep West.

"Ik wil niemand beschadigen, maar het is natuurlijk hartstikke vreemd dat dit nog gebeurt in onze tijd", vertelt Van der Lans aan Omroep West. "Ik dacht dat deze houding van al te streng in de leer zijnde 'gelovigen' allang uitgestorven was. En dat naastenliefde en verdraagzaamheid in onze tijd de boventoon voerde. Blijkbaar zijn deze begrippen nog niet bekend bij dat bestuur."

Vicevoorzitter Rob van der Burg van de Sint-Machutuskerk: "Toen wij onze toestemming voor het filmen hadden gegeven, was ons niet bekend dat het ging om een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht. Het uitgangspunt van de katholieke kerk is dat wij zo'n huwelijk niet sluiten. Om verwarring bij onze kerkbezoekers en gelovigen te voorkomen, hebben we daarom besloten om de film niet in onze kerk te laten plaatsvinden."

Alternatieve locatie

Het bestuur bood Van der Lans wel een alternatieve locatie aan: de Nederlands hervormde Oude Kerk in Naaldwijk. Na snel overleg met die kerk besloot de filmmaker de 'gewraakte' trouwscène aanstaande donderdag daar op te nemen.

"Ik ben blij dat er ook kerkbesturen zijn waarbij vrijzinnigheid niet slechts een woord is. En waarin de daad van verbinding - met wie of wat je ook bent - bij het woord gevoegd wordt", zegt Van der Lans. "Het is alleen jammer dat het op deze manier moet. Het is toch geen 1850?"

Regelgeving katholieke kerk

Van der Burg: "Mensen hebben altijd een mening over bepaalde geloofsovertuigingen. Dat begrijpen we. Wij conformeren ons echter gewoon aan de regelgeving van de katholieke kerk."

"Als van hogerhand wordt besloten dat deze regels aangepast worden, gaan wij binnen het parochiebestuur overleggen wat wij gaan doen daarmee. Maar op dit moment blijven we gewoon bij het oorspronkelijke uitgangspunt."

Categorieen:
Monster Naaldwijk Cultuur