Archief
Archief WOS Media

Archief WOS Media

Vrees voor afstoting sociale huurwoningen door Vestia

Wat ondernemen burgemeester en wethouders van de gemeente Westland richting woningcorporatie Vestia om te voorkomen dat zij meer dan 1.100 sociale huurwoningen naar de vrije sector overhevelt? Dat wil de fractie van LPF Westland weten naar aanleiding van een publicatie in het AD van afgelopen zaterdag.

Daarin sprak wethouder Weverling zijn bezorgdheid uit over de plannen van Vestia. De corporatie verkeert sinds 2011 in financiƫle problemen en is vooral bezig haar schuldenlast te verkleinen. Mede omdat zij Westland niet meer tot haar kerngebied rekent, zijn er hier geen nieuwbouwplannen en wil Vestia de huidige woningen op een geschikt moment van de hand doen.

De LPF herinnert eraan, dat in 2001 de woningen van de woningstichting Naaldwijk door Vestia zijn overgenomen. Heeft Vestia daarbij garanties afgegeven voor het behoud van een minimaal percentage aanbod sociale huurwoningen in Westland?, zo wil de fractie weten.



Woonvisie

Onlangs heeft de gemeenteraad van Westland een Woonvisie vastgesteld. Daarin is geen inkrimping van het bestand aan sociale huurwoningen voorzien, maar juist een groei met 1.000 in de periode tot en met 2030. Daarom wil de fractie van Progressief Westland van het college weten, of alle drie de woningcorporaties die werkzaam zijn in Westland een bod ter realisatie van de Woonvisie hebben uitgebracht.

"Als de realisatie van de Woonvisie in gevaar is, bereidt de wethouder dan een beroep bij de minister voor en wanneer wordt dit beroep verzonden aan de minister, al dan niet namens de gemeenteraad van Westland?", wil Progressief Westland verder weten.



Eerdere vragen van GBW

Medio juli werden door GemeenteBelang Westland (GBW) over deze materie bij het college van B en W vragen ingediend. GBW wil dat de gemeente de woningen van Vestia overneemt en deze op termijn afstoot naar andere woningcorporaties. De fractie baseerde haar wens op cijfers van het ministerie van Wonen, waaruit blijkt dat Vestia de komende tien jaar geen mogelijkheden heeft om te investeren in nieuwbouw, of in de kwaliteit van haar bezit, of in de betaalbaarheid.

Enkele dagen later kwam Westland Verstandig met de suggestie om de mogelijkheid van een gemeentelijk woningbedrijf te onderzoeken. Wellicht zou dan de Westlandse woningmarkt verder vlot getrokken kunnen worden. De fractie verweest naar gemeenten als Assen, Almere en Amsterdam die deze weg ook zijn gegaan.

Voornoemde vragen van GBW en Westland Verstandig wachten nog op beantwoording. Vestia gaf in juli enig inzicht in haar strategie in antwoord op vragen van WOS Media.