Archief
Raad Maassluis

Raad Maassluis

Oppositie eveneens verrast over vertrek VSP

Niet alleen de Maassluise coalitie, maar ook de oppositie is verrast over de coalitiebreuk door de Verenigde Senioren Partij. Dat blijkt uit navraag door WOS Media. Alleen D66 zag het wel een beetje aankomen. "De VSP was al een tijdje bezig zich te profileren", aldus fractievoorzitter Leo Eijskoot. Hij noemt het opstappen wethouder Van der Houwen een verstandig besluit.

Fractievoorzitter John Dolstra van de ChristenUnie en fractievoorzitter Gert Jan Enzerink van Maassluis Belang zijn volledig verrast, vooral door de totale breuk. Enzerink: "We hadden een motie van wantrouwen voorbereid (vanwege het debacle rond Theater Koningshof - red.). Er waren tekenen dat de motie er doorheen zou komen, maar dat is nu dus niet meer nodig. Wat voor ons als een complete verrassing kwam, was dat de VSP u helemaal uit de coalitie is gestapt."

Naam Kromdijk valt

Nu de coalitie nog maar 12 van de 23 zetels overhoudt, ruikt de oppositie kansen. Meedoen met de coalitie is voor democraat Eijskoot interessant geworden. Hij kan geen wethouder leveren, maar zou het niet erg vinden als oud-wethouder Pieter Kromdijk (PvdA) terugkeert. Deze kent de dossiers over sociaal werkbedrijf Stroomopwaarts immers op zijn duimpje. Ook Enzerink ziet een terugkeer van Kromdijk erg zitten, maar wil zich nog niet uitlaten over toekomstige gesprekken met de coalitie.

Dolstra zegt dat zijn partij, net als bij de onderhandelingen na de verkiezingen van 2014, nog steeds openstaat voor deelname aan de coalitie. Wel is hij wat gereserveerder over een terugkeer van Kromdijk. Hij ziet dat eigenlijk alleen als mogelijkheid als de VSP was doorgegaan als coalitiepartij. Anders krijgt een van de drie partijen, twee wethouders. "Getalsmatig is dat niet goed te verantwoorden", aldus de ChristenUnie-voorman.

Categorieen:
Maassluis Politiek